Egyed Józsefné üzente 12 éve

300 ezer embernek kell Ügyfélkapu-jelszót változtatnia
Balogh Csaba - 2011. december 30. | 09:00 tények

Az eddigiek alapján a hatóság jobban izgul, mint a felhasználók. Pedig ez utóbbiak járhatnak rosszabbul: jövőre már csak személyes ügyintézéssel lehet jelszót váltaniuk.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala egyszer már kisegítette az Ügyfélkapu felhasználóit: a hivatal év végéig meghosszabbította azoknak az jelszavaknak az érvényességét, amelyek október 1-jén jártak volna le.
Akciós wellness pihenések karácsonykor és szilveszterkor
(x)

Most azonban itt az év vége, várhatóan nem lesz több hosszabbítás, de több százezren még mindig nem változtattak jelszót. Aki ezt nem teszi meg még idén, az jövőre már csak az okmányirodában intézheti el az ügyet, személyesen. Kellemetlen lesz ez akkor, amikor az érintettek megfeledkezve erről először próbálnak majd belépni, valamilyen fontos ügyintézés miatt.
Az ügyfélkapu jelszó lejárati dátuma ellenőrizhető a magyarorszag.hu portálon, az ügyfélkapuba történő bejelentkezést követően a „Saját adatok” menüpont alatt. A jelszó nem túl meglepő módon a „Jelszóváltoztatás” menüpontban módosítható. Érvényessége alapesetben 2 év lesz, de megadható ennél rövidebb idő is.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Kitol a kormány a kismamákkal?
Tamásné Szabó Zsuzsanna 2011. március 8. 17:32

Április elsejétől a gyesen lévő teljes munkaidősöknek választaniuk kell: vagy nyolc órában dolgoznak tovább és lemondanak a segélyről, vagy a juttatásért cserébe hatórásra váltanak. Ez az egyik lépés, amivel serkentené a kormány a kisgyermekesek körében a részmunkaidős munkavállalást. A másik lehetőség már egy ideje adott: a munkáltató akkor kaphat tb-kedvezményt, ha egy nyolcórás helyett két négyórást foglalkoztat.
A kormány érdekes módot választott arra, hogy népszerűsítse a részmunkaidőt (nem mellesleg számokat próbáljon produkálni az egymillió új munkahely ígéretéhez és némi gyest is megspóroljon). Választás elé állítja ugyanis azokat, akik most a gyes mellett teljes munkaidőben dolgoznak: vagy ugrik a gyes összege (havi 25 650 forint) és marad a teljes munkaidő, vagy marad a gyes, de csak maximum heti 30 órás munkavállalás mellett.

Nyolc órában a jövőben csak otthon lehet dolgozni a gyes mellett, ami felveti azt a kérdést is, vajon a kormány szándékában állt-e ezzel a kiskapuval a távmunkát támogatni.

Lesznek vesztesek
A nagyobb keresetű nyolcórásokat nyilván nem fogja különösebben megrázni a gyes elmaradása, de az átlagos, vagy az alatt keresőket igen. A gyeses nyolcórásoknak azt kell még tudniuk, hogy nem a munkáltató, hanem a munkavállaló dolga a Magyar Államkincstárnak bejelenteni, hogy nyolcórásként már nem lesz jogosult a gyesre.

A keddi gyes-menedzsment konferencián az is kiderült, hogy a munkáltatóknak is nehézséget okoz az új szabály, mert nem mindenhol megoldható, hogy a gyesen lévőket kérésükre hatórássá nyilvánítsák vagy távmunkában foglalkoztassák. A Magyar Telekomnál például mintegy 100 munkavállalót érint ez a kérdés, és egy részüknél biztos hogy továbbra is csak nyolcórás munkára lesz lehetőség, tehát ők elvesztik a gyest – mondta el a HR-esük.

Munkaidő-megosztás
A másik új lehetőség, amivel a részmunkaidős foglalkoztatást szorgalmazná a kormány, hogy amennyiben a gyesről, gyedről, gyetről visszatérőt heti húsz órában veszi vissza a munkavállaló, és a gyes alatt őt helyettesítő (vagy hasonló munkakörbe felvett) munkatársat is heti húsz órában foglalkoztatja, mintegy megosztva köztük a munkaidőt. Ezt a formát legalább egy évig kell fenntartani ahhoz, hogy járjon a mindössze 7 százaléknyi tb-járulék kedvezmény (27 százalék helyett 20 százalékot kell fizetnie a munkáltatónak).

A foglalkoztatási forma persze jó lehetőség lehet azoknak, akiknek megfelel. De kérdés, hogy aki már befejezte a „babázást”, annak jó-e a fél munka és fél fizetés (plusz a másik, hogy a korábban esetleg nyolc órában foglalkoztatottnak megfelel-e). Másrészt, mint a konferencián is elhangzott, jó ha van átmeneti időszak a babázás után, de az ilyen lehetőséget biztosító cégeknél az a tapasztalat, hogy erre inkább néhány hónapig tartanak igényt a kismamák, és nem is biztos, hogy éppen a négyórás munkaidő a legmegfelelőbb nekik.

A munkáltatónak sem akkora motiváló erő a 7 százalék, összevetve például azzal, hogy ha megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatnak, évi csaknem egymillió forintot spórolhatnak – említette a Mars képviselője. A NEFMI munkatársa egyelőre nem tudta megmondani, mennyire ismert vagy elterjedt ez az új foglalkoztatási forma.

Akik élen járnak az atipikus foglalkoztatásban
A konferencián résztvevő, jórészt a modern technika vívmányait jól kihasználó cégek (telekommunikációs, könyvelési, tanácsadó cégek, bankok stb.) a kisgyermekes munkavállalóiknak sokféle lehetőséget képesek felkínálni. A részmunkaidő, a munkaidő-megosztás, a rugalmas munkaidő, a távmunka, a mobil munka és ezek keveréke sem kizárt. Van, ahol nem minden munkakörben tudják felkínálni ezeket a lehetőségeket, de lehetőség szerint akkor is biztosítanak úgynevezett „dobbantó” munkakört, ahol hasznos tevékenységet végezhet a kisgyermekes addig is, ami régi munkáját nem tudja biztonsággal ellátni.

A bemutatkozó cégek törekednek rá, hogy folyamatosan legyen információjuk arról, melyik dolgozójuk mikorra várható vissza a munkába, milyen elképzelése van, hogy tervezhető legyen a foglalkoztatás. És azt is fontosnak tartják, hogy a dolgozóik ne szakadjanak el a cégtől, e-mailen és más úton folyamatosan tájékoztatják őket.

Kettőn áll a munka
Ahogy többen is megjegyezték: 50 százalékban a munkavállalón múlik, hogy sikeres-e a visszatérés. S persze a másik oldalon sem mindig zökkenőmentes minden – többen is megemlítették, hogy a vezetők hozzáállása nem egyszer kerékkötője annak, hogy például részmunkaidőben lehessen foglalkoztatni valakit. Van ahol a HR-es képes leszerelni az ilyen vezetőket, máshol inkább arra törekednek, hogy összehozzák azokat a vezetőket és munkavállalókat, akik nem zárkóznak el az atipikus munkalehetőségektől.

Persze a családbarát foglalkoztatás még sok helyen nem bevett gyakorlat, mint ahogy a vendégek között ülő HR-esek is beszámoltak kezdeti, vagy még csak tervbe vett családbarát lépésekről. De az mindenképpen jó, hogy bár kis lépéssel, de a kormány is ebbe az irányba tereli a cégeket.

Felmerült az is, mit lehet tenni, ha nem megoldható a kisgyermekes visszavétele a munkahelyre (a gyermek 3 éves koráig nem mondhat fel rendes felmondással a munkaadó). Többen is azt mondták, ilyenkor legalább abban igyekeznek segíteni a dolgozónak, hogy máshol találjon munkát.

Ahol nem laptoppal dolgoznak
Kérdésként merült fel, hogy ahol nem a mobiltelefon és a laptop az elsődleges munkaeszköz, ahol helyhez kötött a munkavégzés, ott milyen atipikus foglalkoztatási lehetőségek kínálkoznak. Hogyan lehet az iparban vagy a bolti kiskereskedelemben visszavezetni a munka világába a kisgyermekeseket. Keveházi Katalin, a szervező Jól-Lét Alapítvány munkatársa szerint ezeken a helyeken a távmunka nyilván nem kivitelezhető, de meg lehet vizsgálni a munkaidő-megosztásban, részmunkaidőben rejlő lehetőségeket.

A Jól-Létesek a BeWise HR tanácsadócéggel karöltve nem olyan régen kidolgozták az úgynevezett gyes-menedzsment programot, s ezzel próbálnak a munkáltatóknak egyedi lehetőségeket találni arra, hogyan segítség a kisgyermeket nevelők visszatérését a munkahelyre.

Nem csak női kérdés
Hangsúlyosan szó került arról is, hogy a kisgyermekek nevelése nem csak női kérdés, s hogy a kisgyermekes férfiakat is segíteni kell a munkáltatóknak abban, hogy részt vegyenek a gyermekek nevelésében. És itt nemcsak arra kell gondolni, hogy ők is elmehessenek gyesre, hanem például arra is, hogy ne vegyék rossz néven tőlük, ha egyszer-egyszer (vagy akár rendszeresen) nekik kell elmenniük (időben) a gyerekekért a bölcsődébe, óvodába vagy iskolába.

Érdekes tapasztalat, hogy a házgazda Telekommnál például eddig többnyire férfi kollégák használták a bababarát irodát, ahol 3 munkahelyet alakítottak ki, és a gyerekeknek játszóhelyet. A cégnél összesen 6 ilyen iroda lesz, nem csak Budapesten. Az ötletet a BAT-tól lesték el.

S hogy milyen kézzelfogható előnyei lehetnek a családbarát foglalkoztatásnak? A KPMG-nél a munkatársi elégedettségméréssel szűrik ezt le. Van cég, ahol úgy gondolkodnak, hogy azzal, ha képesek megtartani a kisgyermekes munkavállalót, megspórolhatják a végkielégítést. Az UPC és a Budapest Bank képviselője azt is megemlítette, kifejezetten jó, hogy vannak részmunkaidős, és más rugalmas formában foglalkoztatott munkavállalók, mert a beosztásukkal jól lehet optimalizálni a feladatok elvégzését. S persze nem utolsó sorban a családbarát munkahely hírneve is jó.
Kapcsolódó cikkek * 11.01.20 Nem lehet trükközni a kismamákkal?
* 10.12.03 Otthonról is dolgozhatnánk

Ajánlott weboldalak * Munka.lap.hu HR.lap.hu

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Minden a magánpénztári reálhozamról
Bár a sajtóban több helyen megjelent, mégsem ma van a reálhozamról rendelkezés határideje – tudta meg az fn.hu. Érdemes a rendelkezéskor előnyben részesíteni a bankszámlát a postai kézbesítéssel szemben.
Kis Miklós
2011. február 28. 12:38

Több helyen olvasható a sajtóban, miszerint február 28, hétfő éjfél a magánpénztári reálhozamokról való rendelkezés határideje, jóllehet az állami nyugdíjrendszerbe visszalépést szabályozó kormányrendelet nem említi konkrétan ezt a dátumot.

Reálhozam:

A hozam azon része, amely az infláció fölött van.
Bár több magánnyugdíjpénztár kiküldött a tagjainak olyan tartalmú levelet, hogy február 28-ig várják a reálhozamokról való rendelkezést, nincs szó jogvesztő határidőről – mondta el az fn.hu-nak Binder István, a PSZÁF szóvivője. Senkinek nem származhat hátránya abból, hogy február 28-ig nem küldi el a rendelkezést – tette hozzá.
A magánpénztáraknak március 1. és 31 között kell kiküldeniük levelet a tagoknak arról, hogy rendelkezhetnek a reálhozamukról, amelyre a tagok 30 napon belül válaszolhatnak.

Ha a tag nem kapta meg már a tavalyi egyenlegértesítőjét sem, akkor érdemes adategyeztetést kezdeményezni a magánnyugdíjpénztár ügyfélszolgálatával – javasolta Binder István. De ezt sem kell feltétlenül február 28-i hatállyal elintézni, a március rendelkezésre áll – mondta.

Rendelkezni négyféle módon lehetséges: a reálhozam egyösszegű kifizetése kérhető a megadott bankszámlaszámra, vagy kipostázása a lakcímre; átvezethető az önkéntes nyugdíjpénztári számlásra (ha van); vagy átutalható a társadalombiztosítási rendszerbe. Adót semelyik esetben sem kell fizetni.
Aki nem rendelkezik, annak kipostázzák a reálhozamot a lakcímére. Ezzel nem biztos, hogy jól jár, szakértők szerint a postaköltséget a pénztár levonhatja a reálhozamból – tehát aki egyösszegű kifizetést kér, annak jobban megéri a bankszámlájára kérnie (ha van neki). Ezt a részletet a kormányrendelet vonatkozó része nem szabályozza. Az viszont a kormányrendeletből is világos, hogy aki a reálhozamot bármi okból nem tudja átvenni (például mert még egy korábbi címe van meg a magánpénztárnak, vagy éppen elutazott), annak a pénze az állami nyugdíjrendszert erősíti.
a kormányrendelet vonatkozó része

6. § (1) A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő tagnak a magánnyugdíjpénztára felé írásban kell rendelkeznie arról, hogy a visszalépő tagi kifizetések összegét [Mpt. 4. § (2) bekezdése zsk) pontja] egy összegben veszi fel, vagy önkéntes kölcsönös nyugdíjbiztosító pénztárba vagy - a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számláján történő jóváírás érdekében - a Nyugdíjbiztosítási Alap részére történő átutalását kéri.
(2) Ha a tag a visszalépő tagi kifizetések összegét egy összegben kívánja felvenni, meg kell jelölnie azt a bankszámlaszámot vagy címet, amelyre a visszalépő tagi kifizetések összegének átutalását, illetve kiutalását kéri. Ha a tag a visszalépő tagi kifizetések összegének önkéntes kölcsönös nyugdíjbiztosító pénztárnál vezetett tagi számláján történő jóváírását kéri, meg kell jelölnie az önkéntes kölcsönös nyugdíjbiztosító pénztár nevét, adószámát és a tag adóazonosító jelét.
(3) Ha a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő tag a tagi kifizetés összegéről nem rendelkezik, a magánnyugdíjpénztár 2011. március 1-je és március 31-e között felkéri, hogy rendelkezzék a tagi kifizetés összegéről. A felhívásban a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő tagot tájékoztatni kell a nyilatkozattétel elmulasztásának következményeiről.
(4) Ha a volt tag a (3) bekezdés szerinti felhívás kézhezvételét követő 30 napon belül nem nyilatkozik, a magánnyugdíjpénztár a visszalépő tagi kifizetések összegét a lakcímére utalja ki. Az át nem vett és a magánnyugdíjpénztárhoz visszaérkezett összeget a magánnyugdíjpénztár - a volt tagnak társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számláján történő jóváírás érdekében - a Nyugdíjbiztosítási Alapnak utalja át. Az átutalás összegéről a volt tag nevének és azonosítóinak feltüntetésével a magánnyugdíjpénztár a biztosított lakóhelye szerint illetékes nyugdíj-biztosítási igazgatóságot, magyarországi lakóhely hiányában a fővárosi nyugdíj-biztosítási igazgatóságot értesíti. Az ONYF 2011. február 1-jéig megadja a magánnyugdíjpénztárak részére azon számlaszámokat, amelyekre nyilatkozat alapján meghatározott, továbbá az át nem vett és a magánnyugdíjpénztárhoz visszaérkezett összeget a magánnyugdíjpénztár utalhatja.

Forrás: 297/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet
a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő átlépéshez kapcsolódó eljárási szabályokról

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

A NAV ad fizetési könnyítést, de azt mindenképpen kérni kell.
Néma gyereknek az adóhatóság sem érti a szavát
Megjelent: 2011.02.15. 08:16 Frissítve: 2011.02.15. 08:16
Az adózó, aki fizetési kötelezettségeit valamilyen méltányolható gazdasági vagy személyes okból nem, vagy csak részben tudja teljesíteni, fizetési kedvezményt kérhet. Az adóhatóság csak akkor gyakorolhat méltányosságot, ha ezt a törvény lehetővé teszi, köteles azonban élni a jogával, ha az adózó bizonyítja, hogy körülményei a méltányosság feltételeinek megfelelnek.

Fizetési kedvezmény (a fizetési kötelezettség halasztása, megfizetése részletekben, mérséklése, elengedése) csak kérelemre történhet. Elbírálásnál az adóhiány keletkezését, a mulasztás súlyát, gyakoriságát nem vizsgálják, kizárólag az számít, hogy a konkrét esetben a méltányosság törvényi feltételei fennállnak-e - tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A kérelmet az állandó lakóhely vagy a székhely szerinti adóigazgatóságokon működő fizetési kedvezmények osztályain kell előterjeszteni (a Kiemelt Adózók Adóigazgatósága és a Kiemelt Ügyek Adóigazgatósága hatáskörébe tartozó adózókat kivéve). A kérelmet papír alapon és elektronikus úton is be lehet nyújtani. Az elsőfokú adóigazgatási eljárás illetéke 2.200 forint.

Adót (tőketartozást) csak magánszemélynél lehet mérsékelni. Jogi személyek, egyéb szervezetek esetében a jogszabály kizárólag a szankciók (bírság, pótlék) mérséklésére nyújt lehetőséget.

A magánszemélynél a NAV azt mérlegeli, hogy a tartozás megfizetése súlyosan veszélyezteti-e az adózó és a vele együtt élők megélhetését. Vállalkozási tevékenységet folytató magánszemély kérelmét az abban hivatkozott indokokra figyelemmel bírálja el az adóhatóság. Ilyen indok lehet a megélhetés súlyos veszélyeztetettsége, illetve a gazdálkodási tevékenység ellehetetlenülése.

Jogi személy és egyéb szervezet esetében a pótlék- és bírságtartozás akkor mérsékelhető (vagy engedhető el), ha e tartozások megfizetése a gazdálkodási tevékenységét ellehetetlenítené. A mérséklés nem a felszámolási eljárás elodázására szolgál, csak ott indokolt alkalmazni, ahol a tartozás mérséklésével a racionális gazdálkodás még helyreállítható vagy elősegíthető.
Forrás: MTI

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Újdonságok, egyszerűsítések az idei szja bevallásnál
2011.01.28 /Hírportál

Az idén 4,5 millió szja bevallást vár magánszemélyektől az adóhatóság, a bevallási határidők nem változtak. Az adóhatóság az idén több újítással, egyszerűsítéssel rukkolt elő - ismertette Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az önadózó magánszemélyeknek az idén is május 20-ig kell bevallaniuk és megfizetniük az adót, az egyéni vállalkozóknak és áfa fizetésre kötelezetteknek pedig február 15-ig. A magánszemélyek az idén is kérhetik munkáltatójuktól az éves adó megállapítását (elkészítése a cég számára továbbra sem kötelező), és élhetnek az egyszerűsített bevallás lehetőségével is, az ezekre vonatkozó nyilatkozatokat január 31-ig, illetve február 15-ig kell beadni a munkáltatóhoz, illetve az adóhatósághoz.

Varga Árpád elmondta: a korábbi években benyújtott bevallások alapján elvégzett felmérés adataira támaszkodva bevezették az új, csökkentett adattartalmú bevallást, amely az 560 soros teljes adattartalmú bevallással szemben csak 149 sort tartalmaz, a 36 oldalból így 12 oldal lett, amivel jelentősen csökkenhet az adóbevallás kitöltésére fordított idő.

Az adózó a csökkentett adattartalmú bevallás egyszerű formájában - megtartva az eredeti bevallás felépítését, sorainak számozását -, áttekinthetően kapja kézhez a részére szükséges lapokat. Varga Árpád szerint a bevallók 97-98 százaléka élhet az új bevallási formával, az 1,1 millió "papíron vallóból" 900 ezernek már ezt küldték ki. A bevallást hagyományos módon kitöltő 1,1 millió adózó péntekig megkapja a bevallási garnitúrát.

Abban az esetben, ha a magánszemély nem élhet a csökkentett adattartalmú bevallás lehetőségével (például, mert egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő, vagy külföldről származó jövedelme van), az adóhatóság ügyfélszolgálatain beszerezheti, vagy az internetről letöltheti a teljes bevallást.

Megteremtették a "kivonatolt nyomtatás" lehetőségét is, amikor kizárólag az adatot tartalmazó sorok, oszlopok jelennek meg a nyomtatásban; a 2D pontkód, amely a bevallás összes "értékes adatát" tartalmazza, külön lapon jelenik meg, azt aláírva szintén be kell nyújtani. Mivel nem oldalakat, hanem csak a kitöltött sorokat nyomtatják ki, 1,5-2 oldalon elfér a bevallás, így 10-12 oldallal szemben elég 2-3 oldalt beküldeni az adóhatósághoz.

Tavaly mintegy 2,7 millió adózó interneten töltötte ki a bevallást, és 2,1 millió kinyomtatva küldte el, csak 600 ezer elektronikusan. Az adóhatóságnál azt remélik, hogy a kivonatolt nyomtatás népszerűvé válik, ezzel ugyanis a bevallók nagy száma miatt akár nemzetgazdasági szinten is jelentős megtakarítás érhető el a nyomtatópapír és -festék felhasználásban. Az szja bevallás lesz a főpróba, ha beválik, más bevallásoknál is bevezetik - mondta Varga Árpád.

A bevallási csomag ezúttal nem tartalmazza az adó befizetésére szolgáló csekket (az ügyfélszolgálatokon azonban továbbra is hozzáférhető, vagy megszemélyesítve letölthető a netről), ugyanis mindössze az adót befizetők 10 százaléka használta fel, elhagyásával ugyanakkor több millió forintot spórolnak meg.

A törvényi szabályozásból fakadóan vannak ugyanakkor új kihívások is, mint például a 2010 januárjától bevezetett szuperbruttó. Varga Árpád szerint az idei szja bevallásban ennek alkalmazása lesz a legnehezebb, ezért is ajánlják az adózóknak az internetes bevallást, mert annál az ellenőrző program segítséget nyújt.

A szuperbruttósítás során az összevont adóalap összegét - az adóalap-kiegészítésre tekintettel - az összevonás alá eső jövedelmek 1,27-szereseként kell meghatározni. Az adó alapját a magánszemélynek kell kiszámítania. Az összevont adóalap részét képező adóterhet nem viselő járandóságokra (például nyugdíj) az adóalap-kiegészítés nem vonatkozik, azt változatlan összegben kell az összevont adóalapba beszámítani.

A munkavégzésre irányuló jogviszony megszűnésével összefüggő 98 százalékos különadóra vonatkozó rendelkezések 2010. december 30-án léptek hatályba, azokat a 2005. január 1-jét követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni - hívta fel a figyelmet az elnökhelyettes. A különadót nem a szja bevallásban kell bevallani, hanem az erre a célra rendszeresített 1053K jelzésű bevallásban, de alapját az 57. sorban fel kell tüntetni, mivel egyes kedvezményeknél (például az adójóváírásnál) figyelembe kell venni. Varga Árpád elmondta: a különadó esetében is az általános szabályok szerint járnak el, így ebben az esetben is lehet részletfizetést, fizetési halasztást, illetve méltányosságot kérni.

Figyelembe kell venni, hogy tavaly változott az adótábla, a 18 százalékos kulcs 17 százalékra csökkent, az alsó adókulccsal számított jövedelemrész pedig 5 millió forintra emelkedett, az a fölötti összevonás alá eső adóalap után 32 százalék az adókulcs. 2010. augusztus 16-tól pedig a sportolók és a sporttal kapcsolatos tevékenységet folytatók is választhatják az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerinti adózást (az ekho szerinti adózásra jogosító bevételi határ a 2010-es adóévben 25 millió forint, az első osztályú sportolók esetében 50 millió forint).

A visszaigényelhető adót, járulékot az idén is a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül (legkorábban március 1-jétől, az elektronikusan bevallók február 1-jétől) kaphatják meg az adózók.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Több százezer szülő mentesül az szja alól
Megjelent: 2010.12.22. 06:26
Frissítve: 2010.12.22. 06:31
A január 1-jén életbe lépő új szabályozás szerint 621 ezren kapnak gyermekkedvezményt a személyi jövedelemadóra.

Mentesül a személyi jövedelemadó megfizetése alól jövőre az egygyermekes szülők 58 százaléka, a kétgyermekesek 68 százaléka és a háromgyermekesek 98 százaléka, összesen 621 ezer szülő - írja a Magyar Nemzet a szerdai számában.

A 2011. január 1-jén életbe lépő új adórendszer gyermekkedvezményei miatt 621 ezer szülőnek nem kell majd szja-t fizetnie - ismerteti a lap a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott adatokat.

Jövőre 456 ezer egygyermekes szülő dolgozhat majd bejelentett módon, és az érintettek közterhét - az adójóváírás mellett - a gyermekkedvezmény évente 120 ezer forinttal mérsékli.

Valószínűsíthető - írja a Magyar Nemzet -, hogy 2011-ben 369 ezer kétgyermekes szülő vállal majd munkát legálisan. Ők évente 240 ezer forint adókedvezményt kapnak. A szaktárca számításai szerint közülük 252 ezernek nem kell majd szja-t fizetnie.

A munkáltatók feltételezhetően 106 ezer három gyereket nevelő szülőt jelentenek be, akik 1,18 millió forint szja-megfizetésétől mentesülnek.

AJÁNLOTT LINK:

Jövőre 600 ezer szülő mentesül az szja megfizetése alól (Magyar Nemzet Online)

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Szakképesítés nélkül munkanélküliségre vannak ítélve a fiatalok
2010.11.16 HR Portál
Az iparkamara elnöke szerint nem csak magas hozzáadott értékű munkahelyekre van szükség az országban. A fiatalok kezébe minimálisan szakképesítést kell adni, mivel e nélkül ötven százalékos valószínűséggel egész életen át munkanélküliségre ítéltetnek.
Szakítani kell azzal a gazdaságpolitikai elképzeléssel, hogy csak magas hozzáadott értéket képviselő és teremtő munkahelyeket érdemes létrehozni idehaza; Magyarországon ugyanis közel egymillió, gyenge vagy semmilyen munkakultúrával nem rendelkező, szakképesítés nélküli ember él. Utóbbiaknál ötven százalék a valószínűsége, hogy soha életükben nem találnak maguknak munkát. Cél, hogy közülük is minél többen munkából és munkabérből élhessenek segély helyett - derült ki Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének a Duna Televízió kedd reggeli műsorának adott interjújából.

A csatorna Hattól nyolcig című műsora annak kapcsán kérdezte az elnököt, hogy a szakképzés megújításáról a napokban megállapodást írt alá a kormány és az iparkamara.

Az elnök szerint kétféle modellben képzelhető el a szakképzés, az európai környezetben a legsikeresebb a német és a brit duális modell, ahol a gyakorlati képzést nem az iskola tanműhelyében, nem fiktív környezetben, hanem valós munkahelyen végzik.

A gyakorlati képzésbe tehát ismét nagyobb arányban kell bevonni a cégeket, de utóbbiak számára meg kell érni, hogy tanulót foglalkoztassanak. Ezért a szabályozásban is ösztönözni kell a tanulók befogadását - például az oktatásra használt eszközök gyorsabb leírhatósága révén, illetve direkt támogatással is. "Legyenek olyan előnyei is a rendszernek, amelyek hosszú távon megérik az adott cégnek a tanulók képzését - teszem azt elsőként ő fog választani közülük, és a legjobbakat, legügyesebbeket munkaerőként magánál tarthatja" - sorolta a lehetséges ösztönzőket Parragh László.

Ma már más a magyar iparszerkezet, mint húsz évvel ezelőtt volt, amikor szétesett, a szakképzés pedig megroppant - mondta a kamarai elnök. Mára más világ alakult ki körülöttünk: sok nemzetközi cég van jelen az országban, amelyek igénylik a jobban képzett szakmunkásokat. "Ők az egyik kör, amely hatalmas nyomást fejt ki azért, hogy a képzési rendszert megváltoztassuk" - mondta Parragh. A másik bázis a hazai kkv-szektor, amelynek szintén szüksége van felkészült szakmunkásokra. "Azt gondolom, hogy erre a két bástyára lehet építeni, a bevonásukkal pedig komoly duális modellt lehet megteremteni" - nyilatkozta Parragh László.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Energiaital: miért nagy kockázat?
Megjelent: 2010.11.15. 10:16
Frissítve: 2010.11.15. 10:21

Több bennük a koffein, mint a kávéban, alkohollal keverve pedig különösen aggasztó a hatásuk.
Amerikai szakértők szerint a legnagyobb gondot a rágógumiízű italok koffeintartalma okozza: a többségben 70-200 milligramm koffein található, szemben a hagyományos főzött kávé 150 milligrammjával. Az energiaitalok esetében ehhez további hatóanyagok járulnak: guarana, taurin, gyógynövények, vitaminok: ezek a kutatók szerint egyrészt azért veszélyesek, mert van, hogy fel se tüntetik őket az ital dobozán, másrészt kölcsönhatásba léphetnek a koffeinnel és befolyásolhatják a szívritmust, a vérnyomást, sőt a mentális állapotot is.

A befolyásoló hatást már Dániában, Norvégiában és Franciaországban is megfigyelték: itt be is tiltották a Red Bull energiaitalt, miután egy italkísérletben a vizsgált patkányok bizarr viselkedésbe kezdtek, sőt öncsonkítást is megfigyeltek náluk. Azt az amerikai kutatók is megerősítették, hogy energiaital fogyasztás után valóban mindenkinél megnő a kockázatkereső viselkedés valószínűsége.

A szakértők a várható mellékhatások miatt azt javasolják, hogy sportolók egyáltalán ne fogyasszák, válasszák inkább a vizet és a sportitalokat, a nem sportolók pedig semmiképp se igyanak egy doboznál többet, és ne keverjék alkohollal.

AJÁNLOTT LINKEK:

Energiaitalok: amit elfelejtenek ráírni a dobozra (hvg.hu)


Forrás: MTI

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Mobilon többet lopnak tőlünk a csalók
.Radics Boglárka - 2010. november 8. 10:00
A mobilos csalásokkal ötször annyi pénzhez jutnak a bűnözők, mintha PC-ket támadnának. Még a spam is jóval hatékonyabb, ha mobilra küldik - derül ki egy friss felmérésből.




Hirdetés.Ahogy a számítógépes bűnözők egyre inkább a mobilos támadások felé fordulnak, úgy nő az áldozatok száma. Ma százból egy ember már esett mobilos csalás áldozatául, és ahogy egyre több ember használ internetezésre alkalmas mobilt, a bűnözők úgy dolgoznak ki újabb és hatékonyabb módszereket az átverésre - figyelmeztetnek biztonsági szakértők.

2011-re becslések szerint az okostelefonok eladásai meghaladják majd a személyi számítógépekét, ami a ma már hagyományosnak számító számítógépes csalások változását fogja magával vonni - véli az AdaptiveMobile nevű mobilbiztonsággal foglalkozó cég. A felmérések azt mutatják, hogy még a meglehetősen primitív mobilos SMS-spam is jóval hatékonyabb, mint az emailes verzió. Egy agresszív SMS-spam kampánnyal akár három nap alatt tízmillió dolláros bevételre tehet szert a bűnbanda.

Tovább terjednek majd az olyan klasszikus csalások, melyek SMS-ben értesítenek a nagy nyereményről, amit persze csak egy emelt díjas SMS-válasszal lehet átvenni. Ennél azonban jóval kifinomultabb támadások is várhatók, melyek az okostelefonok rendszereiben rejlő sebezhetőségeket igyekeznek kihasználni, és a mobilos interneten keresztül végül fertőzött oldalra vezetnek.

„Nagy előnyben vannak a bűnözők a mobilok esetében, mivel manapság a mobilon keresztül történő kommunikációban jóval inkább megbízunk, mint az emailes, vagy egyéb számítógépen keresztül történő kommunikációban. A mobil szolgáltatók rendszerszinten küzdenek a bűnözők új generációja ellen, de ez mit sem ér, ha a felhasználók nem ügyelnek fokozottabban mobilos biztonságukra" - figyelmeztetett Simeon Coney, az AdaptiveMobile fejlesztési igazgatója.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Lázár elvenné az AB-tól a különadóhoz hasonló ügyeket
Megjelent: 2010.10.26. 14:11
Frissítve: 2010.10.26. 14:19
A Fidesz-frakcióvezető nem a törvényt, hanem az Alkotmányt módosítaná.

© MTI
A Fidesz frakcióvezetője kezdeményezi az Alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság hatásköréből. A 98 százalékos különadóról szóló törvényt, amelyet az Alkotmánybíróság megsemmisített, Lázár János változatlan tartalommal javasolja újra elfogadni a parlamentnek. A politikus közölte, az Alkotmányt és az Alkotmánybíróságról szóló törvényt is módosítja a Fidesz-KDNP frakciószövetség azért, hogy 98 százalékos különadót vethessenek ki a kétmillió forintnál nagyobb állami jövedelmekre.
Lázár János szerint tudomásul veszik az Alkotmánybíróság határozatát, amely azonban csak azt bizonyítja, hogy a jelenlegi alkotmány nem képes megfelelő választ adni az emberek hétköznapi problémáira. Fidesz-frakcióvezető kezdeményezi az Alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság hatásköréből. Ha a nép nem dönthet egy kérdésben, akkor az Alkotmánybíróságnak sincs ehhez joga - mondta.
Ez azt jelenti, hogy ezentúl csak az Országgyűlés dönthet ezekben az ügyekben, tehát a kétharmados kormánytöbbség változatlan formában újra megszavazhatja a 98 százalékos különadót. Egyetlen fillért sem adunk vissza az eddig beszedett egymilliárd forintból - tette egyértelművé Lázár János. Hozzáfűzte, hogy az alkotmánymódosítás a járulékokat is olyan üggyé teszi, amelyről nem lehet népszavazást tartani. Ennek azért van jelentősége, mert az ellenzéki MSZP éppen most szeretne referendumot hirdetni, megakadályozandó a magánnyugdíj-pénztári befizetések állami elvonását, és biztosra vehető, hogy az Alkotmánybíróság is foglalkozik ezzel a törvénnyel.
Az Országgyűlés soron kívül, két héten belül szavazhat az ideiglenes alkotmánymódosításról - közölte a frakcióvezető. A szakszervezetek előzőleg üdvözölték az alkotmánybírósági döntést, az ellenzéki politikusok pedig pártállásuknak megfelelően a jogbiztonság, illetve a társadalmi igazságérzet mellett kardoskodva reagáltak a 98 százalékos különadó megsemmisítésére.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Kinyíltak az új pénzcsapok
Beruházásra is lehet hitelt felvenni szeptembertől a Széchenyi Kártya-programban, akár önállóan, akár a már meglévő Széchenyi folyószámla- vagy forgóeszközhitel mellé. Az új beruházási hitel előnye, hogy használt gépre vagy megkezdett projektre is igényelhető pénz, és a beszerzés tárgya vagy a beruházás maga is lehet a hitelfedezet része.
Tamásné Szabó Zsuzsanna
2010. október 12. 06:30
Régi panaszuk a vállalkozóknak, hogy több, a piacon kínált beruházási hitelből csak új beruházást és új berendezések beszerzését támogatják. Ezért a Széchenyi beruházási hitelt már megkezdett projektekre is igénybe lehet venni, és használt gépeket is lehet belőle vásárolni, nem csak újakat.
A vállalkozások igénye alapján tették lehetővé azt is, hogy egyedi banki döntés függvényében ne csak ingatlanfedezet biztosítása mellett lehessen beruházási hitelt felvenni, hanem maga a hitelből megvalósuló beszerzés (gép vagy ingatlan) vagy beruházás is lehet részben vagy egészben a hitel fedezete. Ezzel próbálták a túlbiztosítás terhét enyhíteni, és könnyíteni a hitelhez a hozzáférést. Így lehetséges, hogy akár egy kisebb értékű ingatlan és a beruházás tárgya együtt elég legyen fedezetül – tudtuk meg a Széchenyi Kártya-programot üzemeltető KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatójától, Krisán Lászlótól.

A Széchenyi beruházási hitelt már meglévő Széchenyi folyószámla vagy forgóeszközhitel mellé vagy önállóan is felvehetik a vállalkozók, maximum 50 millió forintos összegig. A hitelkérelmet a kamarai, illetve VOSZ-irodákban lehet beadni, vagy online, ahogy eddig is.

BERUHÁZÁSI HITEL
Szeptembertől igényelhető. Futamideje 12-120 hónap, összege 1 és 50 millió forint között lehet. A hitel főbiztosítéka a beruházás tárgya (de attól eltérő ingóság illetve ingatlan is bevonható). Állami kamattámogatása jelenleg 2 százalék (a futamidő első 3 évére). Igényléséhez be kell nyújtani az egyszerűsített üzleti tervet is, ami az egyik fő szempont a minősítésnél. Kamata 1 havi BUBOR + 4,5 százalék. Kezelési költsége évi 0,8 százalék. A szerződéskötési díj egyszeri 1,5 százalék, a folyósítási jutalék pedig 15 ezer forint folyósításonként.
Önrész nélkül nem megy

A minimum 20 százalékos önrésztől viszont nem fognak eltekinteni a Széchenyi beruházási hitelnél, mondván, minden vállalkozásnak saját magának is kell valamennyi rizikót vállalnia, mégpedig azzal, hogy saját pénzét is beteszi a fejlesztésbe. Az, hogy mennyi önerőt fognak kérni a bankok a vállalkozótól, változó lehet. Előfordulhat, hogy megelégszenek 20 százalékkal is, de indokolt esetben ennél magasabb is lehet a kért önerő, bár vélhetően nem ez lesz a hiteldöntés lényegi eleme – valószínűsítette Krisán László.

A beruházási hitel igényléséhez feltétel, hogy megfelelően felépített üzleti elképzelése legyen a vállalkozásnak, viszont ezt a lehető legegyszerűbb formában kell bemutatnia: egy másfél oldalas excel tábla kitöltésével lehet beadni az üzleti tervet. Ennek elkészítésében díjmentesen segédkeznek az egyébként az igénylés benyújtásában közreműködő kamarai és VOSZ-irodák.
FORGÓESZKÖZHITEL
Új termék, augusztustól igényelhető. Felhasználható például készletek, alapanyagok beszerzéséhez. Futamideje 3 év, 1 és 25 millió forint közötti összegben vehető igénybe. Főfedezete a vállalkozás magánszemély tulajdonosának személyes, minimum 50 százalékos garanciája (vagy egyéni vállalkozók esetén a vállalkozótól különböző magánszemély kezessége). Állami kamattámogatása jelenleg 2 százalék (a teljes 3 éves futamidőre), kamata 1 havi BUBOR + 5 százalék, kezelési költsége évi 0,8 százalék. A szerződéskötési díj egyszeri 1,5 százalék, folyósítási jutalék pedig 10 ezer forint folyósításonként.
Van rá igény

A Széchenyi forgóeszközhitel is új termék, augusztus óta lehet igényelni, maximum 25 millió forint értékben. Forgóeszközhitelre mintegy száz igénylés érkezett be a KA-VOSZ Zrt.-hez az utóbbi három hétben, és beruházási hitelért is jelentkezett már 25-30 vállalkozás. Az első hitelkiadásokig csak napok vannak hátra – tudtuk meg Krisán László vezérigazgatótól.

A Széchenyi Kártya-programban a KA-VOSZ szerint testre szabhatóak a források, mert a termékek külön-külön vagy egymást kiegészítve képesek lesznek igazodni ahhoz, hogy mire van szükségük a vállalkozásoknak. Egy-egy cég akár mindhárom már elérhető hitelt igénybe veheti, s így jön ki a most elérhető maximális 100 millió forintos hitelkeret.

Országjárás

A Széchenyi Kártyát igénylők 85 százaléka vidéki vállalkozás, ezért elsődleges elv volt, hogy az új termékek is képesek legyenek kiszolgálni a vidéki vállalkozók igényeit. Nem véletlen az sem, hogy a forgóeszköz és a beruházási hitel országos bemutatókörútját vidéken kezdték nemrégiben.
A konzultációk még tartanak. Budapest lesz az utolsó állomás, ahol a tájékoztatás mellett összefoglalják majd, hogy az országjárás alatt milyen visszajelzéseket kaptak, milyen tapasztalatok gyűltek össze. Az észrevételeket a finomhangolásnál is hasznosítani fogják.
ÖNERŐHITEL
Az uniós pályázatok önerejének előteremtésére fog szolgálni. Indulása 2011. januárban várható. Futamideje maximum 10 év, összege pedig legfeljebb 50 millió forint lehet a tervek szerint.
Önerőpótló

Krisán László megerősítette még, hogy az uniós pályázatokhoz kapcsolódó Széchenyi önerőhitel indítása januárra várható. A KA-VOSZ olyan önerőhitellel szeretne kirukkolni, ami már illeszkedik a megújulás alatt levő uniós pályázati rendszerekhez, ezért ennél a terméknél még uniós és kormányzati egyeztetésekre van szükség.

Mint megírtuk, a kormány az új Széchenyi Terv célrendszeréhez szeretné hozzárendelni a még elérhető uniós pályázati forrásokat és januárra ígérte az új pályázatok megjelentetését. Korábban azt mondta a FigyelőNetnek Krisán László, hogy augusztus végéig a kormány megvizsgálja, hogyan tudná az
FOLYÓSZÁMLAHITEL
A klasszikus 2002 óta elérhető. Napi költségek, pillanatnyi likviditási gondok áthidalására szolgál (akár az adó befizetésére). Futamideje 1+1 év, 500 ezer és 25 millió forint között igényelhető. Főfedezete a vállalkozás magánszemély tulajdonosának minimum 50 százalékos személyes garanciája (vagy egyéni vállalkozók esetén a vállalkozótól különböző magánszemély kezessége). Állami kamattámogatása jelenleg 1 százalék. Kamata 1 havi BUBOR (jelenleg 5,26 százalék) + 4 százalék, kezelési költsége 0,8 százalék. Az igényléskor a kártyadíj 15-160 ezer forint közötti (hitelösszegtől függően).
állam az eddigi hazai költségvetési forrás helyett EU-s forrásból előteremteni 2011-re a Széchenyi Kártya-termékekhez a fedezetet és az állami garanciát. Most annyit tudtunk meg tőle, hogy továbbra is folynak az egyeztetések.

Állami szerepvállalás

Mindegyik Széchenyi-hitelre jellemző, hogy az állam a kamattámogatáson felül garanciadíj-támogatást is nyújt. A Garantiqa készfizető kezességvállalása mögött pedig állami viszontgarancia áll, amely a banki kockázatokat porlasztja, s egyben a bankok hitelezési kedvét is erősíti. Ezzel az állam sem vállal túlzott kockázatot, hiszen a Széchenyi Kártya-bedőlések aránya bár növekedett a válság ideje alatt, de közel nem éri el azt a mértéket, amelyet más banki piaci termékek szenvedtek el

Nyár elején Krisán László azt nyilatkozta a FigyelőNetnek, hogy a kormány augusztus végéig megvizsgálja, felemelhető-e a viszontgarancia mértéke, de ebben az ügyben még nem született döntés.
SZÉCHENYI KÁRTYA SZÁMOKBAN
- 182 ezer Széchenyi Kártya-igénylés történt 2002 óta.
- Közel 132 ezer vállalkozás jutott Széchenyi Kártyához.
- 8 év alatt 810 milliárd forint folyószámlahitelt kaptak a kártyatulajdonosok.
- Jelenleg 130 milliárdnyi a kihelyezett hitel és évi 18-20 000 vállalkozás igényel.
Közel 300 helyen lehet igényelni a kártyát a kamarai és VOSZ-irodákban + 2009 elejétől online igénylés is lehetséges.
Kapcsolódó cikkek 10.08.02 Széchenyi Kártya: indul a forgóeszközhitel 10.07.14 Négy ász a Széchenyi Kártyában 10.06.08 Jolly joker lehet a Széchenyi Kártya 10.01.04 Hoppon maradhatnak a Széchenyi-kártyát igénylők 10.07.28 Így nyomja le az unió átlagát Magyarország

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Gyes, adó, nyugdíj - változások jönnek!
Megjelent: 2010.10. 5. 13:45
Frissítve: 2010.10. 5. 14:48

A MABISZ kiterjesztené a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos kedvezményeket.
A Fidesz az önkormányzati választások utánra hagyta több adó- és szociálisjuttatás-kérdés rendezését is. A közeljövőben így döntés várható a gyesről és a gyedről, az új adórendszer részleteiről és az éves nyugdíjemelésről is.

A Napi Gazdaság szerint novemberben kerülnek terítékre a családtámogatási törvények: a kormány visszaállítja a gyes melletti 8 órás munkavégzés tilalmát, és újraszabályozzák a juttatást a gyedhez hasonlóan.

A kormány novemberben tehet eleget a nyugdíjemeléssel kapcsolatos törvényi előírásoknak. A számítások szerint az idei évre 1,1 százalékos visszamenőleges nyugdíjemelés járna, ennyi ugyanis az eredetileg tervezett és a valós infláció különbözete. A kormány ígérete szerint a novemberi nyugdíjakkal együtt, visszamenőlegesen, egy összegben kaphatják meg a nyugdíjasok a kiegészítést.

A Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke ma a téma kapcsán egy fórumon felhívta a figyelmet az öngondoskodás fontosságára, az ezzel kapcsolatos gondolkodásmód megváltoztatásának szükségességére.

Az öregedő társadalmi környezet mind nyugdíj-, mind egészségbiztosítási szempontból is komoly kérdéseket vet fel. A biztosítási szektor a kormányzat partnere kíván lenni ezen kérdések rendezésében - hangsúlyozta Kisbenedek Péter.

A MABISZ összeállított egy adókoncepciót, melyet az illetékeseknek már eljuttattak. Ebben az élet-, baleset- és betegségbiztosítások, a kockázati biztosítások terén is különböző adókedvezmények, adómentesség bevezetésére tesznek javaslatot.

A javaslatcsomagban szerepelnek a megtakarítási életbiztosításokkal, nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatos adókedvezmények, valamint a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos kedvezmények kiterjesztése is.

Értelmes párbeszédet, gazdasági partnerséget kérünk a kormánytól, hiszen mi is részei vagyunk a nemzeti együttműködésnek - hívta fel a figyelmet Kisbenedek Péter.

Forrás: Hír24

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Jó hírek a devizahiteleseknek
K.M.
2010. szeptember 29. 15:20
276-os szint körül jár szerda kora délután a forint, a svájci frank sem annyira drága az elmúlt hetekben tapasztalható horror szintekhez képest. A frank szerda délelőtt viszonylag nagyot gyengült az euróhoz képest, ami jó hír a magyar frankhiteleseknek.
Az euró/forint süllyedésében a 276-os szint egyelőre megállót jelent, a nemzetközi hangulat támogatásának segítségével a forint erősödésében a következő fontos támasz a 275-ös szint lehet – olvasható a Raiffeisen devizaelemzésében.

Jó sztorik vannak a régiónkban, ilyen jó történet a magyar költségvetés 3 százalék alatti hiánycélja is - mondta a FigyelőNetnek, a bank elemzője, Keszeg Ádám.
A szakember szerint az unió perem-országainak megítélése - együttvéve Spanyolországot, Görögországot, Írországot, de nem idevéve Magyarországot – rosszabb most, mint a görög válság idején, és az átlagos megítélési indexük valamivel rosszabb Magyarországénál is. A forint ereje tartós maradhat, ha a kormány hiteles gazdaságpolitikát folytat, és bebizonyosodik, hogy reálisan elérhető a 3 százalék alatti, jövő évi cél – tette hozzá Keszeg Ádám. A kvantitatív easing (mennyiségi könnyítés, azaz a több papírpénz nyomása) a támasza a felzárkózó piacok devizáinak erősödésének – mondta Orbán Gábor, az Aegon kötvény-üzletágvezetője. A dollár „hígítása” egyelőre javítja a befektetői hangulatot, ami a svájci frankra is gyengítően hat – tette hozzá. A szakember megjegyezte: a forint javulásában a jövő évi, 3 százalék alatti hiánycél vállalása is érződik, ami a forint zlotyhoz képesti erősödésében is mérhető. Orbán Gábor is úgy vélte: ha a kormány költségvetési elköteleződését a későbbiekben tettekre váltja, akkor a forint viszonylagos ereje megmaradhat.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

10 tuti hangulatjavító tipp /Balla Hajnalka 2010. 09. 23. /WellnessCafe/

Ha rosszkedvű vagy, nyűgös, és eleged van a világból, elég néhány apróság, hogy felvidulj, és ismét pozitívan szemléld az életet. Íme 10 tipp, ami garantáltan segít majd!
1. Készíts listát a pozitív tulajdonságaidról :
Gyűjtsd össze és írd fel egy papírra, melyek azok a tulajdonságok, amelyeket a leginkább szeretsz magadban. Ne legyél kemény magaddal, minden apróságot jegyezz fel, a listát pedig tartsd meg, hogy amikor letört vagy, és úgy érzed, senki nem szeret, kéznél legyen, és időről időre bővíteni tudd.
2. Teremts időt magadnak, és csinálj számodra kedves dolgokat:
Még ha nagyon be is vagy táblázva, életed menetrendjébe rendszeresen illessz be olyan programokat, aktivitásokat, amikor csak magaddal törődsz, és olyasmiket csinálsz, amik örömet szereznek számodra. Az élet nem csak a munkáról szól, szakíts időt rendszeresen a hobbidra, a családodra, a barátaidra!
3. Mozogj rendszeresen :A mozgás endorfin-, azaz boldogsághormon-termelő hatásáról már biztosan hallottál. Hogy ezt te magad is megtapasztald, igyekezz legalább heti két alkalommal beiktatni valamilyen mozgást az életedbe, hiszen nem csak a testednek, hanem a lelkednek is jót tesz a sport.
4. Bókolj másoknak: Nem csak az érzi majd jól magát, akinek kedveskedsz, hanem téged is magával ragad a kedvesség varázsa: a kimondott pozitívumok és kedves szavak ugyanis elégedettséget és örömöt okoznak.
5. Készíts egészséges ételt:Az egészséges táplálkozás kiegyensúlyozottá tesz, valamint feltölti a testet vitaminokkal és energiával. A főzés pedig remek program, amely után élvezettel fogyaszthatod el az elkészített finom falatokat. Ha pedig egészséges, nem hizlaló fogásokat eszel, lelkiismeret-furdalás nélkül falatozhatsz.
6. Látogasd meg fodrászod : Ugyan apróságnak tűnik, de minden nő magabiztosnak és csodálatosnak érzi magát a fodrászszékből felállva egy hajvágás, festés, vagy akár egy egyszerű hajszárítás után. A külső megújulás segít a belső regenerálódásban is, próbáld ki, működik!
7. Gondold át az elmúlt két évedet:Emlékezz vissza, milyen sikereket értél el az elmúlt két évben. Munkahelyi előléptetés, sikeres nyelvvizsga, remek párkapcsolat, eredményes fogyókúra? Ugye, hogy nem egy dologra lehetsz büszke? Az ember hajlamos megfeledkezni ezekről, pedig igazán fontos stratégia a boldogság felé vezető úton a saját sikereink értékelése, és helyén kezelése.
8. Emlékezz a jó dolgokra, amiket mások állítanak rólad: Anyukád szerint remekül főzöl, a barátnőd a te alakodat irigyli, a pasid pedig odavan a vezetési stílusodért? Vésd jól az eszedbe ezeket a dicsérő mondatokat, az ember ugyanis hajlamos megfeledkezni ezekről. Gondolj vissza a három legutóbbi dicséretre, és azokra az emberekre, akiktől kaptad őket, a jövőben pedig igyekezz minél jobban megjegyezni ezeket a kedvességeket.
9. Foglalkozz önmagaddal többet: Gondold át, melyek azok a dolgok, amelyek kimaradtak eddig az életedből, és próbáld meg időt szakítani rájuk. Ha szeretnél jógázni, itt az ideje, hogy kipróbáld. Ha régen voltál masszázson, irány a szalon. De egy kiadós alvás, egy relaxáló fürdő, vagy egy remek könyv is segíthet rajtad.
10. Lélegezz: Hunyd be a szemed és összpontosítsd a figyelmed a jelen pillanatra. Érezd, hogy a belélegzett levegő átjárja a tested, és hagyd, hogy ellazuljon minden porcikád. Nem te vagy az, akinek meg kell oldania a világ összes problémáját, koncentrálj a légzésre, és arra, hogy összhangba kerüljön a tested és a lelked.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

7 tipp a mai teliholdhoz
Nők Lapja Cafe 2010. 09. 23.
Ma telihold van a Kosban, ami mindenkit kapkodóbbá, hebrencsebbé tesz. Sokan lesznek ingerlékenyebbek és agresszívabbak. Tippjeink elárulják, hogyan fordíthatjuk javunkra a Hold mai helyzetét!
Érdemes bátrabban vállalnunk munkákat és feladatokat, mert gyorsabban fogunk végezni, feltéve, ha egyedül dolgozunk. De vigyázat, a munkatársakkal ingerlékenyebbek leszünk!
– Ne ma forduljunk kölcsönért vagy más segítségért barátainkhoz, és ne várjuk el, hogy türelmesen meghallgassanak bennünket!
– – Ma mindenkiben sokkal nagyobb lesz a becsvágy, mint máskor, ezért vigyázzunk, kinek gázolunk át az önérzetén!
– A Kosban álló telihold szomorkássá, depresszióssá is tehet bennünket, erre jó, ha felkészülünk, s nem hagyjuk, hogy lenyomjon bennünket a depresszió.
– Adjunk este kimenőt magunknak és a párunknak: mindketten menjünk a saját barátainkkal bulizni, de szigorúan érjünk haza a kimenő végére – megelőzendő a felesleges veszekedést.
– Menjünk sportolni, hiszen sokkal energikusabbak és mozgékonyabbak leszünk, mint máskor.
– Remek lehetőségünk lesz megtervezni a jövőnket. Érdemes ma összeírni a terveinket, mert nagyobb energiát kapnak azok a célok, amelyeket le is írunk

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Az őssejtről
Elszántaknak részletesebben a HLA-rendszerről
A gyógyító sejt- és szövettranszplantálás feltétele a kellő szöveti egyezés, azaz hisztokompatibilitás. Az emberi hisztokompatibilitási rendszer felfedezésével megnyílt az út az immunrendszer alaposabb megismerése, s a transzplantációs gyógyászat felé.
Kívül tágasabb
Miért lökődik ki rendre az idegen szövet? Pedig alighanem sokan fantáziáltak arról már korábban is, milyen jó lenne beültetéssel pótolni elvesztett végtagokat, fogakat, beteg belső szerveket. Mígnem a huszadik század közepén a mesék világából a valóságba költözött a szervátültetés. A különböző próbálkozások helyenként igen csak vegyes sikerrel jártak, így az orvosokat erősen foglalkoztatta a vélhető törvényszerűségek feltárása. George Schnell az 1940-es években egérdaganatok másik egyedbe történő átoltása kapcsán észlelte, hogy némely daganatot megtűrt a befogadó szerv, ezek növekedésnek is indultak, máskor viszont a daganat elpusztult, azaz kilökődött a szervezetből. Ezt követően beltenyésztett egértörzsek között végzett bőrátültetéses tesztet. A bőrdarab a beltenyésztett - azaz genetikailag csaknem azonos - egerek közötti átültetéskor megmaradt, a különböző törzsek egyedei közötti átültetés alkalmával viszont kilökődött. Schnell rájött, hogy genetikailag öröklött tulajdonságú sejtfelszíni struktúrák okozzák a jelenséget, amiket aztán "Major Histocompatibility Complex"-nek, MHC-nek nevezett el. A fő hisztokompatibilitási komplex természetesen nem csak egerekben létezik.
A francia Jean Dausset az ötvenes években mutatta ki elsőként az emberi MHC-t, amelyet HLA-rendszernek (Human Leukocyte Antigen rendszer) nevezett, mivel először a fehérvérsejtek közé tartozó leukociták felszínén azonosította be ezeket az antigéneket.
Mutasd a sejtfelszíned, megmondom, ki vagy
A HLA-rendszerhez tartozó sejtfelszíni fehérjék genetikai "leírásai", azaz génjei hatodik kromoszómánk rövid karján találhatók, méghozzá két csoportban.
Az egyik régióban találhatók például a HLA-A, HLA-B és HLA-C stb. betűkkel jelölt gének - ezek az I. osztályba tartoznak -, melyek minden magvas sejtünk membránján ülő glükoproteinek, azaz cukorláncokat is tartalmazó komplex fehérjemolekulák leírásai.
A második régióban vannak többek között a HLA-DR, HLA-DQ és HLA-DP fehérjék leírásai, melyek két polipeptid-láncból álló fehérjék, és a sejtmembránban horgonyoznak. Megtalálhatók egyes sejtcsoportjaink, így például a B-limfociták, falósejtek felszínén is.
Nem csak e fehérjék szerkezete döntő, hanem valójában azon polipeptid molekulák, amelyek hozzájuk kötődnek, hogy - úgymond - bemutathatók legyenek az immunrendszer részére. (A polipeptidmolekulák származhatnak a szervezet saját forrásából vagy betegség, kórokozók támadása nyomán az erre a feladatra specializálódott immunrendszeri sejtek felszínén lehetnek idegen eredetű, bekebelezett sejtekből, kórokozókból származó "molekulatöredékek".)
Természetesen a bemutatást végző fehérjék szerkezete meghatározza, hogy milyen molekulákat tudnak bemutatni, ezért lényeges számunkra a HLA-tipizálás, ami nem más, mint a transzplantációban résztvevő egyének szövettípus-vizsgálata.
Ezeket a sejtfelszínen bemutatott, szaknyelven "prezentált" antigéneket aztán erre specializált immunrendszeri sejtek ismerik föl sajátként vagy sajáthoz hasonló, de idegenként. Az első osztályba tartozó HLA-kra az ún. citotoxikus T-sejtek, a másodikba tartozókra a T-helper-limfociták "harapnak". Ezek a sejtek tehát rátámadnak és elpusztítanak minden idegennek kinéző vagy idegen sejttöredéket bemutató sejtet.
A sikeres beültetéshez szükséges egyezés
A Jean Dausset kutatásaihoz csatlakozó Baruj Benacerraff fogalmazta meg azt a törvényszerűséget, hogy a kilökődési reakció erősségét a donor és recipiens közötti hisztoinkompatibilitás, azaz szöveti különbözőség - összeférhetetlenség - mértéke határozza meg.
A szöveti sejtek antigénjei megegyeznek a fehérvérsejtek felszíni antigénjeivel, így a szöveti összeférhetőség jól megjósolható nem csak a vér, hanem minden átültetendő szövettípus sejtjeinél. Különböző szövetek között inkább csak abban van eltérés, hogy milyen nagy számban jelennek meg a jellemző antigének a sejtek felszínén. Amelyek sok különböző antigént "mutogatnak" felszínükön, azoknál nagyobb a valószínűsége, hogy fennakadnak az immunrendszer idegen sejtekre specializálódott "belső elhárításán". A bőr sejtjei közismerten sok antigént mutogatnak, míg a vese a viszonylag könnyen transzplantálható szervek közé tartozik.
A tapasztalatok alapján ma már tudják, hogy a sikeres őssejt-beültetés, így a köldökzsinórvér-transzplantáció feltétele is az, hogy az összes HLA-fehérje közül legalább a HLA-A, -B, -C valamint a HLA-DR B1 és HLA-DQB1 molekulajellemzők megegyezzenek az adó, vagyis donor és befogadó, vagyis recipiens szervezetének sejtfelszínein, különben a beültetett sejtek, szövetek a recipiens szervezet T-sejtjeinek áldozataivá válnak. Természetesen nem csak ez a hat betűjelű fehérje számít a szöveti egyezéshez, de ezek a legfontosabbak.
Roppant változatosság
A HLA-fehérjéknek van egy állandó felépítésű szakasza, ezek alapján lehet őket csoportosítani, és van olyan része, amely nagymértékben különböző lehet. Ez utóbbi részük az, amelyik az immunrendszerben a jellemző különbségek felismeréséért felelős. Ezért valamennyi HLA-fehérjének további variánsai vannak, a transzplantáció szempontjából meghatározónak tartottaknak van a legtöbb variánsa. A HLA-A-génnek 41, a HLA-B-nek 61, a HLA-C-nek 18, a HLA-DR-génnek 60, a HLA-DQ-nak 19, a HLA-DP-génnek 38 variánsa létezik, a főbb típusoknak további egyéni változatai is léteznek. Az egyéni változatok száma HLA-fehérjénként több száz is lehet.
A sikeres beültetéshez nem kell az összes tulajdonságnak, az összes HLA-fehérjének egyeznie, de a megfelelő donor-recipiens pár kiválasztásnál szigorú szempontrendszer alapján a lehető legnagyobb mértékű egyezésre törekszenek.
Forrás: www.matud.iif.hu/05jun/05.html
Látogass el a Krio oldalára, ahol további hasznos információkat tudhatsz meg őssejtről!
Szerző: Forrás:
Máriáss Márta HáziPatika.com

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

A leggyakoribb alvászavarok és megoldásaik
Ahhoz, hogy nappal a legjobb formánkat nyújtsuk, hosszú, nyugodt éjszakákra van szükségünk. Ám ha nappalaink túl stresszesek, ezer zavaró tényező akadhat a sötétben.
Íme 5 tipikus alvás zavar és a megoldásaik. Horkolás
A mélyalvási fázisokban történik, amikor a nyelv és a torok izmai is elernyednek. A lefittyedt lágy szövetrészek a mellettük elhaladó levegőtől rezgésbe jönnek. Az éjszakai koncertezők nemcsak a hálótársak álmát, saját egészségüket is veszélyeztetik, mivel a leszürkült járaton nehezebben jut át a levegő. A horkolók emiatt felszínesen alszanak, szervezetük nem engedi őket a mélyalvás fázisába, mert onnét nehezebb felébredni oxigénhiány esetén.
Okok: horkoláshoz vezethet minden, ami a felső légutakat szűkíti, például az elhízás. Az alkohol és némely gyógyszerek (altatók, antidepresszánsok) is lágyabbá tehetik az izmokat. Ha az ember túl fáradt, több időt tölt a mélyalvásban, növelve a horkolás esélyét.
Tipp: már pár kilós fogyás is lényeges változást hozhat. A rendszeres alvás pedig ritkítja a mélyalvási fázisokat. Több olyan egyszerű horkolásgátló eszköz is létezik, amely nyitva tartja a légutakat. Érdemes szakorvossal konzultálni.
Éjszakai légzésszünet :A horkolás egyik súlyosabb változata, amikor alvás közben a légutak több másodpercre teljesen elzáródnak. A légzésleállás azért veszélyes, mert a véráramban lévő oxigén mennyisége rohamosan zuhanni kezd, és az agy pánikba esik. Felgyorsul a szívritmus, megnő a vérnyomás, majd a szervezet jobb híján testhelyzetváltoztatást kezdeményez a légutak felszabadítására, vagy felébreszti az illetőt. Az ilyen betegek óránként öt-tíz rohamot is átélhetnek, így csupán pár percet töltenek mélyalvásban. Alvás helyett örökös újrakezdéssel töltik az éjszakát.
Okok: az alvás közbeni légszomjat általában többéves horkolás előzi meg, ezért fontos időben tenni, ha ezt a még ártatlan jelenséget észleljük.
Tipp: a légzésleállások komoly betegségeket okozhatnak (magas vérnyomás, vércukorproblémák), sőt a stroke kockázatát is növeli, ezért orvoshoz kell menni.
Rémálmok: A rendszeresen visszatérő, fenyegető álmok a REM fázisban törnek ránk, és felébredéskor intenzív félelemmel járnak. A különbség, hogy a rémálom tartalma egy visszatérő cselekménysorozat, amely a vége felé ijesztővé válik, ébredéskor pedig tisztán vissza tudjuk idézni.
Okok: rendszerint negatív élmény előzi meg, olyan poszttraumás stressz okozza, amit nem sikerült a helyére tenni.
Tipp: mélyedj magadba, vagy kérj szakértői segítséget. A háttérben álló problémára összpontosíts leginkább.
Lidércnyomás: Szintén a mélyalvásból való részleges ébredés drámai formája, legtöbbször a lefekvéstől számított egy órán belül történik. Ijesztő sikollyal ébred az illető, kipirult arccal, izzadságban úszva ül az ágyban, arcát félelem torzítja. Minthogy az agy részlegesen éber, nem reagál a kérdésekre, a bejövő információt nem képes feldolgozni. az emlék pedig teljesen törlődik.
Okok: gyerekek esetében nem jelent semmiféle pszichés problémát, egyszerűen több időt töltenek mélyalvásban, mint a felnőttek, ezért gyakoribb a jelenség. Ajánlatos, csakúgy, mint az alvajárás esetében, pszichológussal, orvossal konzultálni.
Tipp: a pár perces rohamok után a gyerekek általában maguktól visszaalszanak. Mivel nem emlékeznek semmire, ne nyugtatgassuk őket, csupán segítsünk nekik elszenderülni.
Alvajárás: Ez akkor következik be, amikor az illető kilép a mélyalvás fázisából, ezért az ébredés zavarának tekintik. A test felébred, az agy viszont csak részlegesen. Üres tekintet, automatizált mozdulatok jellemzik ezt az ébrenlét és alvás közötti állapotot, és az illető reggelre semmire sem emlékszik.
Okok: felnőttkorban a nagyfokú stressz, fáradtság, kialvatlanság a bűnös.
Tipp: az alvajárót nem szabad felébreszteni, mert ez zavarodottságot okoz. Ajánlatos pszichológushoz vagy orvoshoz fordulni az okok feltárásához.

Válasz