Egyed Józsefné üzente 12 éve

Így fogyj diétázás nélkül!
wellnesCafe.hu Gaál Zita 2011. 08. 08.
Nem akarod magadat állandóan diétákkal sanyargatni? Szigorú megszorítások nélkül is veszíthetsz súlyodból!
Étkezz változatosan

A változatos étkezés a kulcs az egészséghez. A testednek több mint 40 különböző tápanyagra van szüksége, amelyeknek teljes értékű, vitaminokban gazdag ételekből kell származniuk. Nem jutsz azonban hozzá ezekhez, ha egyoldalúan táplálkozol. A bevitt étel mennyisége a súlyodtól (vagy az ideális súlyodtól) függ.
Ismerd a gyengéidet
Ahhoz, hogy ki tudd javítani a rossz étkezési szokásokat, rá kell jönnöd, hogy egyáltalán mik ezek. Vezess étkezési naplót legalább három napon keresztül, amibe pontosan leírsz minden falatot, amit megeszel (a fogyasztás időpontjával együtt). Meg leszel lepve, amikor kiderül, hogy valójában mennyi vajat teszel a reggeli pirítósra, mennyi majonéz kerül a tonhalsalátádba, vagy éppen mekkora a pite, amit ebéd után gurítasz le.
Egyél, amit kívánsz
Ha minden ételről teljesen le akarsz mondani, amit szeretsz, azzal csak fokozod a kísértést, hogy jól belakmározz belőlük. Csak csökkentsd az adagokat, de ne zárd ki őket teljesen az étrendedből! Ha imádod az édességeket, egyél, de kevesebbet és ritkábban, mint előtte.
Ügyelj a zsírbevitelre
Ha rendszeresen fogyasztasz magas zsírtartalmú húsokat és zsíros tejet, azáltal már túl sok zsírt viszel be a szervezetedbe. Helyettesítsd a magas zsírtartalmú ételeket alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel és sovány húsokkal.
Egyél gyakran és rendszeresen
Ha éhezteted magad, az idővel olyan szokásokhoz vezet majd, mint amilyen a túlevés, amikor már nem nézed mi mennyire egészséges, csak azt, hogy minél rövidebb időn belül minél nagyobb mennyiségű finomságot tömj magadba.
Kezdd kisebb változtatásokkal
A drasztikus diétákat nem lehet a végtelenségig tartani, és ha így leadsz pár kilót, szinte biztos, hogy rövid időn belül visszahízod. Éppen ezért első körben próbáld megfékezni a túlzásaidat, kezdd kisebb, fokozatos változtatásokkal, amelyekkel hosszú távon is képes leszel együtt élni. Például szokj rá, hogy minden nap eszel a kedvenc gyümölcsödből.
Étkezz az ideális testsúlyodnak megfelelően
Határozd meg reálisan az ideális testsúlyodat, és egyél ennek megfelelően, figyelembe véve a nemedet, a korodat, magasságodat és edzettségi szintedet (iránymutatásul ajánljuk a BMI-kalkulátort).
Edzés
A hosszú élet titka nem csak az egészséges táplálkozásban és a dohányzásmentes hétköznapokban rejlik: a sport is sarkalatos pontja. Azonban érdemes óvatosan elkezdeni: ha rögtön beleugrasz egy olyan edzésprogramba, ami nehezedre esik, nem valószínű, hogy sokáig kitartasz mellette. Mindig egyeztess az orvosoddal, mielőtt elkezdenél egy új mozgásformát. Ha következetesen tűzöl ki magad elé reális célokat, a befektetett energia idővel látványos eredménnyel jár majd.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Hogyan készíthetsz fürdősót otthon?

A fürdősók már időtlen idők óta töretlen népszerűségnek örvendenek mind a szépségápolásban, a gyógyításban, a wellness kultúrában.

Mindenki ismeri a drágább, gyógyhatású, netán nyugtató vagy élénkítő hatású luxustermékeket és az olcsóbb bizonytalan eredetű és összetételű sókat. Olyan meglepő dolgok kerülhetnek még az Európai Unió bizonyos országaiban is legálisan ezekbe a készítményekbe, mint a a mefedron és a metiléndioxipirovaleron (MDPV). Ezek beszippantva, komoly hallucinációkat okozó élénkítő szerek, melyek tiltólistára helyezését az Atlanti Óceán mindkét partján komolyan fontolgatják a közelmúltban megszaporodott visszaélések miatt.

Mit tehetünk tehát, ha biztosak akarunk lenni benne, hogy illatos fürdőnkben csak az van amit szeretnénk? Ha fürdősónkat mi magunk készítjük el a legegyszerűbb, patikában beszerezhető hozzávalókból, nem érhet meglepetés. Mire lesz szükségünk?

Egy jól záródó üvegedényre – a parafa dugó például stílusos

-1 csésze keserűsóra, vagy Epsom sóra (magézium-szulfát)
- fél csésze tengeri sóra
- 2 ek szódabikarbónára
- 1-2 kk glicerinre
- ízlés szerinti illóolajra
- esetleg ételfestékekre, hiszen ezek egész biztosan nem ártalmasak az egészségre

Először a szilárd összetevőket keverjük el, majd hozzá adjuk glicerint, az ilóolajokat, és színezékeket, míg a kívánt eredményt el nem érjük. Egy levendula olajjal készült fürdősóval például kimondottan jól harmonizálhat a kékből és pirosból kikevert lila szín. Jó kísérletezést!


Gál Krisztián, 2011/01/30 - 11:55
Gigaset - Az év minden napj

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Készíts egészséges nassolnivalókat!
Brjeska Dóra 2011. 01. 27.
Ha imádsz nassolni, de aggódsz az alakod miatt, próbáld ki egészséges házi finomságainkat, amelyeket a nap bármely szakában elmajszolhatsz!
Házi müzliszelet: 18 dkg sótlan vaj , 14 dkg méz , 25 dkg barna cukor
35 dkg zabpehely, 1 kávéskanál őrölt fahéj
Ízlésed szerint tehetsz bele diót, mogyorót, mandulát, szezámmagot, tökmagot, mazsolát és más aszalt gyümölcsöket.
Olvaszd fel a vajat, majd lassan kevergetve öntsd bele a mézet. Ha teljesen elkeveredett, add hozzá a cukrot is. Ezt kis lángon melegítsd addig, amíg a cukor fel nem olvad benne. Ha felolvadt, körülbelül 2 percig forrald, hogy besűrűsödjön. Ezután keverd bele a többi hozzávalót, amit összeválogattál. Az elkészült masszát nyomkodd egy sütőpapírral kibélelt kisebb méretű tepsibe. Körülbelül 170 fokon, 15 percig kell sütni. Ha megsült, borítsd ki, majd ha teljesen kihűlt, vágd fel kockákra.

Mézes-zabpelyhes süti: 15 dkg zabpehely, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 12,5 dkg méz
1 zacskó sütőpor, 2,5 dkg margarin, fél citrom héja, 1 marék darált dió
Keverd össze a lisztet, a zabpelyhet és a sütőport. Ehhez add hozzá a reszelt citromhéjat, a mézet és a diót. Alaposan gyúrd össze, hogy egy sima tésztát kapj. Formálj kis golyókat a kezeddel, majd lapítsd ki ezeket körülbelül fél centiméter vastagságú tallérokká. Helyezd őket sütőpapírral kibélelt tepsibe. A sütőt melegítsd elő 170 fokra, így süsd 8-10 percig a süteményeket. Ha szereted, a dió mellé bármilyen más olajos magvat is tehetsz a tésztába.

Müzlis keksz: 12 dkg margarin vagy vaj, 50 dkg darabos müzli, bármilyen ízesítésű
2 tojás, 1 tojás sárgája, 10 dkg méz, fél zacskó sütőpor
A müzlit forgasd bele a felolvasztott vajba. Várd meg, míg kissé lehűl, keverd bele a többi hozzávalót is, majd alaposan dolgozd össze. Egy nagyobb méretű tepsit bélelj ki sütőpapírral. A masszából vegyél ki egy púpozott teáskanálnyit, majd vizes kézzel formálj belőle golyókat, és tedd a tepsibe. Kanállal nyomkodd le, hogy kis, lapos tallérokat kapj. Folytasd ezt a műveletet, míg elfogy a tészta. Körülbelül 175 fokon süsd őket, 10-15 percig, de vigyázz nehogy túlsüljön, mert akkor nagyon kemény lesz. Ha gyümölcsös müzlit használsz, tehetsz bele durvára aprított diót, mogyorót vagy mandulát is.

Kókuszos nasi: 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 4 dkg bármilyen korpa, tej
6 dkg kókuszreszelék, kis kanál szódabikarbóna, fél zacskó sütőpor
20 dkg barna cukor, 10 dkg margarin
Egy tálban keverd össze a lisztet, a korpát, a kókuszreszeléket, a szódabikarbónát és a sütőport. A nem túl hideg margarint törd bele a keverékbe, és kézzel alaposan dolgozd el. A kész tésztamorzsát néhány kanál tejjel lazítsd úgy, hogy nem túl puha, nyújtható állagú legyen. Szaggathatod különböző formákkal is, de készíthetsz egyszerű kerek kekszeket is. Ehhez a tésztát 2-3 részre kell osztanod. Egyenként formálj belőlük hengereket, amiket majd szorosan alufóliába tekersz. Ha kész vagy, tedd a hűtőbe kb. fél órára, majd csomagold ki, és vágd fel őket fél centiméter széles tallérokra. Körülbelül 175 fokon süsd 10 percig.

Alaprecept kekszhez: 20 dkg margarin, ,20 dkg méz, 20 dkg teljes kiőrlésű liszt

Ezt az egyszerű alapreceptet ízesítheted bármivel, amihez kedved van. Tehetsz bele kókuszt, különböző magokat, diót, mogyorót vagy akár aszalt gyümölcsöket is. A tésztát tedd hűtőbe, majd formázz belőle tallérokat. Közepes hőmérsékleten süsd kb. 10 percig.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Tanácsok az újévi fogyókúrához
Az ünnepek alatti mértéktelen evés-ivás hatására sokan felszednek néhány kilót. Az egyik leggyakoribb újévi fogadalom a fogyással kapcsolatos, alábbi tippjeink segíthetnek a siker elérésében.
"Ahelyett, hogy mindennap a mérleget kérdeznénk, próbáljuk egyéb módon mérni a sikert" - tanácsolja Stefanie C. Barthmare, a Hustoni Methodist Weight Management Center pszichoterapeutája. "Tűzzük ki célunkat, majd képzeljük el, milyen lesz, amikor teljesül. Például, hogy beleférünk egy számmal kisebb nadrágba."
A következő lépcső az, hogy különböző szakaszokra bontjuk a tervet, majd fokozatosan csökkentjük azon ételek fogyasztását, amelyek hizlalnak. "Igyunk naponta három helyett csak egy cukros üdítőt, majd a következő héten hagyjuk ki a sajtot is a szendvicsből" - javasolja Barthmare. "Fontos tudnunk, hogy a teljes éhezés sosem működik. Ha önmegtartóztatást gyakorolunk, és egy hizlaló dologról leszokunk, már sikert könyvelhetünk el. A kis sikerélmények jó érzéssel töltenek majd el és energiát adnak végső célunk eléréséhez."
Ha egyszerre akarunk az összes egészségtelen ételről lemondani, az csak néhány napig-hétig fog működni. Ha folyton azon jár az eszünk, hogy sanyargatjuk magunkat, valószínű, hogy visszatérünk a korábbi étkezési szokásainkhoz és még jobban meghízunk.
"Ha nem készítünk részletes tervet arról, hogyan akarunk lefogyni, és a fogyókúrát tortúrának éljük meg, biztos kudarcra számíthatunk" - mondja a pszichológus. "Ha apró lépésekben haladunk, fogadalmunk nem haladja meg erőinket, nem hagyjuk abba a fogyókúrát és sikeres lesz az újévi fogadalmunk." HáziPatika.com

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Drága barátnőm ! A Szilveszteri menüt és sőrkorcsolyát majd meg tudnád szervezni,hogy te rakd fel a klubbomba? Előre is köszönöm !

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Kedvenc finomságaink egészségesen - nem kell lemondani róluk!
Ahogy egyre közeledik a hideg, úgy vágyunk egyre jobban a laktatóbb, nehezebb ételekre, főleg a tésztafélékre. Nem kell róluk lemondanunk: úgy is ehetjük őket, hogy közben nem hizlalnak!

Klima Anita dietetikus szakértőnk írása
2010. 11. 24.
Mindenki kedvence, a pizza:
A pizza a világ egyik legegészségesebb étele lehet, ha odafigyelsz a következőkre, és így készíted el ezt a finomságot:
- egy pizza 28 cm-s legyen,
- teljes kiőrlésű durumlisztből készüljön,
- friss paradicsomszósszal alapozz
- a friss paradicsomszószba tegyél bőven majorannát, oreganót, petrezselyemzöldet,
- legalább 25 dkg zöldséget tegyél rá (ez lehet brokkoli, gomba, kukorica, paprika, hagyma, cukkini, bármi, amit megkívánunk)
- csirke-, pulykamell csíkokkal, vagy sovány sonkával, vagy főtt tojással gazdagíthatod,
- zsírszegény sajtot reszelj rá, vagy a szokásos mennyiségű parmezán sajt felét,
- ha kevesebb a zöldség rajta, akkor egyél meg mellé egy tálka friss salátát is!

Töltött káposzta a vasárnapi ebéd:
A töltött káposzta igazi ízletes fogyókúrás menü is lehet, ha erre figyelsz az elkészítés során:
- a gombócokat 5 százalék zsírtartalmú darált hússal készítsd úgy, hogy a hús mellett fele-fele arányban tartalmazzon rizst és zabpelyhet,
- használj bátran fűszereket: vörös- és fokhagyma, fűszerpaprika, őrölt bors, csökkentett nátriumtartalmú só, kömény nyugodtan mehet ízesítésként,
- ha sós a káposzta, kissé öblítsd át folyóvízzel, hogy "lemosd" a fölösleges sót,
- tegyél a káposzta közé babérlevelet, 5 dkg száraz kolbászt vékonyra karikázva és 20 dkg füstölt csontot (vigyázz, mert sós ízt ad), szeletelt hagymát, paprikát, paradicsomot,
- nagyon vékony rántással (teljes kiőrlésű durumlisztből készüljön) sűrítsd az ételt,
- tálaláskor zsírszegény tejfölt keverj el joghurttal, és ezzel kínáld.

Kocsonya az ínyenceknek:
Ha diétás változatú kocsonyát készítesz, segít, hogy ne növessz úszógumit:
- nem csak kocsonyának való húsokat, hanem zsírszegény füstölt combot és/vagy marhahúst is tegyél bele,
- főzzél bele kelbimbót és sárgarépát bőven,
- használj bátran fűszereket: vörös- és fokhagyma, egész bors, csökkentett nátriumtartalmú só segíthet, hogy minél finomabb legyen az étel,
- hűtéskor a zsírszegény húsokból is tegyél 1-1 szeletet a kocsonyába, 3-4 db kelbimbót, és felkarikázva sárgarépát is, hogy még ízesebb legyen,
- tálaláskor szedd le a zsírt a megdermedt kocsonyáról, és ízlés szerint bátran szórd meg édes vagy csípős fűszerpaprikával,
- teljes kiőrlésű, vagy magos vagy graham pirítóssal fogyaszd!

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Szerintetek be lehet tartani ennyi jó-tanácsot?

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

11 tipp, hogyan spórolj a kalóriákkal!
Nem is gondolnád, hogy az étel készítési módja is hozzájárulhat ahhoz, hogy egészséges étel, vagy egy nagy kalóriabomba kerül a tányérodra. Megmutatjuk, hogyan tudsz akár több száz kalóriát is megspórolni egy-egy étezés alkalmával!

Vágó Boglárka
2010. 11. 23.
1. Utólag olajozd az ételt!
Bár úgy gondoljuk, hogy ha olívaolajjal főzünk, az csak egészséges lehet, sok zöldség azonban sajnos igen hamar magába szívja a serpenyőbe öntött zsiradék nagy részét. Rengeteg kalóriát megspórolhatsz azzal, ha először natúr megfőzöd a zöldségeket, és csak ezután adsz hozzá egy-két teáskanál olívaolajat, majd tetszés szerint fűszerezed a falatokat.
Megspórolt kalória: 150

2. Hígítsd a gyümölcslevet!
Ha nem akarsz lemondani a gyümölcslevek ízéről, viszont szeretnél kalóriát megspórolni, a legjobb, ha egy műanyag flakont fele-fele arányban töltesz meg a kedvenc italoddal és vízzel. Ha teaimádó vagy, akkor is él ez a módszer: ugyanilyen arányban keverj össze limonádét és cukrozatlan ice teát.
Megspórolt kalória: 100

3. Használj pezsgőspoharat!
Bár sokaknak szentségtörésnek tűnhet, mégis azt javasoljuk, hogy vörösbor fogyasztásnál mellőzd a hagyományos boros poharat, és válts pezsgőspohárra. Ennek oka, hogy a pezsgőspohár űrtartalma kisebb, így értelemszerűen kevesebb ital is tud belekerülni, mint egy nagy borospohárba.
Megspórolt kalória: 100

4. Süss kevesebb adagot!
Ki ne szeretné a muffin ellenállhatatlan ízét - sokan akár együltő helyünkben is fel tudnánk falni belőle egy egész tepsivel. Ha tudod, hogy nem vagy képes ellenállni a csábításnak, jobb, ha előrelátó vagy, és egyszerre nem 12 darab muffint sütsz meg, hanem csak hatot. Mindez fele annyi vajat, fele annyi olajat jelent, így több száz kalóriától tudod magad megóvni, viszont az édességet sem vontad meg magadtól teljesen.
Megspórolt kalória: 310-385

5. Fogyassz pulykát!
A tonhal-krumpli páros elsőre talán diétás, könnyű összeállításnak tűnik, de ne dőlj be, ugyanis egy adag 700 kalóriát, és több, mint 30 gramm zsírt tartalmaz. A tonhalat olykor helyettesítsd pulykával, és ha ragaszkodsz a krumplihoz, sütés helyett inkább főzve fogyaszd, és ne öntsd nyakon majonézzel.
Megspórolt kalória: 420

6. Zöldséget a tésztára!
Tudjuk, hogy nincs is jobb, mint egy nagy adag tészta hússal és pikáns szósszal, de sajnos ebből egy átlagos adag 600 kalóriát tartalmaz. Ha szeretnéd mégis teliszedni a tányérod, a húst helyettesítsd zöldségekkel gazdagítsd a tésztát, és a zsíros szószok helyett készíts házilag feltétet!
Megspórolt kalória: 250

7. Felezd meg a desszertet!
Megkívántad azt az ínycsiklandozó pitét a büfében? Ahelyett, hogy felfalnád egyszerre, vagy éppen sóvárogva lemondanál róla, válaszd az arany középutat, és inkább felezd meg a finomságot egy édesszájú kolleganőddel, így máris fele annyi kalóriát vettél magadhoz, mintha az egészet betermelted volna.
Megspórolt kalória: 300

8. Vidd a saját pop-cornod!
Nincs mozi pattogatott kukorica nélkül, de érdemes tudnod, hogy egy közepes adag a mozi büféjéből kb. 900 kalóriát tartalmaz. Legjobb, ha magad készíteted el otthon a zsírszegény variációt, amit aztán a film alatt ropogtatni tudsz.
Megspórolt kalória: 600

9. Reggelizz natúr müzlit!
A legtöbb müzli és reggeliző pehely rengeteg cukrot és zsírt tartalmaz. Ha reggelire befalsz egy tányérral, még azelőtt 700 kalóriával leszel gazdagabb, hogy kiléptél volna az ajtón. A cukrosak helyett válaszd inkább a natúr, zsírszegény variációt! Megspórolt kalória: 500

10. Légy figyelmes az étteremben!
Egy vacsoránál nemcsak az a fontos, hogy lehetőleg zsírszegény húst rendelj, hanem az is, hogyan készítik el az ételt. Sok séf a hús elkészítése után megvajazza vagy megolajozza a húst, hogy szaftosabbnak tűnjön. Ezt megelőzve bátran kérd meg a pincért, hogy mellőzzék ezt a műveletet, így máris több száz kalóriától óvod meg magad.Megspórolt kalória: 500-600

11. Fordíts hátat a büfének!
Nem vicc! Kimutatták ugyanis, hogy azok, akik a büfé részlegnek háttal ülnek étkezés alatt, egy átlagos ebéd alkalmával kevesebbet esznek, mint azok, akik folyamatosan ki vannak téve az ételek látványának.
Megspórolt kalória: 650

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

10 kalóriatakarékos tipp Nők Lapja Cafe Horváth Judit 2010. 11. 15.
A fogyáshoz az is elég lehet, ha minden nap megtakarítasz néhány száz kalóriát pár aprósággal. Adunk 10 hasznos tippet.
Reggel: Szavazz a fehérjére! Minél több tápláló ételt reggelizel, annál kevesebbet fogsz enni a nap hátralevő részében. Így hát érdemes a tálka gabonapehely mellett egy kemény tojást vagy egy pár szelet sajtot is a tányérodra tenni. Ha nem fog már tízkor kopogni a szemed az éhségtől, egészen biztosan kihagyod az ebéd előtti péksüteményt. Megtakarítás: legalább 200 kcal
Vigyázz, mit öntesz a kávédba! Teljes tej helyett inkább ízesítsd a reggeli kávét zsírmentes tejjel.
Megtakarítás: legalább 60 kcal
Öltözz lazán! Még a ruházatod is hatással van a testsúlyodra: ha sportos, kényelmes ruhát veszel fel, többet fogsz gyalogolni, akár a munkahelyeden, akár az utcán. Most már csak a főnököt kell meggyőznöd…
Plusz-kalóriaégetés: legalább 30 kcal
Délben: Egyél pitát! Ha fehér kenyér vagy zsemle helyett teljes kiőrlésű pitába kéred a szendvicsnek valókat, a kalóriákkal is spórolsz, és az egészségednek is jót teszel. Megtakarítás: legalább 70 kcal
Minden napra egy alma! A rosttal, folyadékkal és vitaminokkal teli gyümölcs teltségérzettel ajándékoz meg. Napi egy-két nagy alma = napi mínusz egy-két süti. Megtakarítás: legalább 100 kcal
Kezdd levessel! Előételnek válassz egy csésze levest, ahelyett hogy majonézben fuldokló salátával indítanál. Ráadásul ha eltelsz a finom, meleg levessel, a főételből is kevesebbet kérsz majd.
Megtakarítás: legalább 100 kcal
Este: Irány a mozi! De felejtsd el a nagy zacskó pattogatott kukoricát! Ha mindenképp ropogtatni szeretnél, vegyél egy kis adaggal, de ne kérj rá vajat, mert az több kalóriát tartalmaz, mint maga a kukorica.
Megtakarítás: legalább 350 kcal
Kerüld a zsírosat! Ha keleti étteremben eszel, kerüld a panírozott vagy a „ropogós” névvel illetett ételeket, mivel ezeket bő zsiradékban sütik. A wokban készülő fogások sokkal kevesebb zsírt tartalmaznak, és egészségesebbek is. Megtakarítás: legalább 400 kcal
Spórolj a sajttal! Ha pizzát rendelsz, kérj rá fél adag sajtot vagy kérd sajt nélkül. Amikor megérkezik az étel, szórhatsz rá egy kevés parmezánt, ebben kevesebb a zsír, mint a pizzériákban használt tömbsajtokban.
Megtakarítás: legalább 100 kcal
Kérj hot dogot! És tömd tele savanyúsággal, hagymával, savanyú káposztával – ezektől eltelsz majd, így nem fogod kívánni a következő adagot. A sajtot viszont hagyd ki! Megtakarítás: legalább 250 kcal

Te mennyire értesz egyet a cikkel?

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Így főzz okosan és egészségesen! /WellnesCafe/ Vágó Boglárka 2010. 11. 16.
Nemcsak az számít, hogy mit eszel, hanem az is, hogyan. A megfelelő elkészítéssel és tálalással meg tudod őrizni az ételek értékes összetevőit. Íme pár tipp, hogyan fejleszd tökélyre az étkezést.
1. Teavariáció:
Tejjel vagy citrommal szereted a teát? Mindkettő rendben van! Ugyanis azt már régóta tudjuk, hogy a tejben lévő fehérje képes megkötni a teában lévő antioxidánsokat, a citrusfélék pedig segítenek, hogy ezek beépüljenek belső szerveidbe. Válaszd hol egyik, hol másik ízesítést, hogy mindkettő jótékony hatásait ki tudd élvezni, és a teázás ne csak kellemes élmény legyen, hanem az egészségedre is hatással legyen. A tej (és tejszín) íze a fekete, karakteresebb ízű teákhoz megy jól, míg a gyümölcsös és semlegesebb ízű teák a citromlétől válnak még ízletesebbé. És ha cukor helyett mézzel édesíted az italod, az alakodért is teszel egy keveset.
2. Főzés helyett párolás:
A főzést, ha lehet, váltsd fel párolással, ami által az étel sokkal jobban megőrzi értékes összetevőit, zöldségek esetében a sok A-vitamint tartalmazó karotint. A párolást végezd egy kevéske olíva olajjal, de akár naturban is párolhatod a zöldségeket megfűszerezve. A párolás lényege, hogy az étel ízei még intenzívebben megmaradjanak, mert a folyamat során a külső rétegek összezáródnak, az ízek pedig bent maradnak az ételben. Fontos, hogy mindig gyenge tűzön párold az ételeket, hogy azok lassan, fokozatosan melegedhessenek át, ezáltal még inkább megtartsák az egészséges hatóanyagaikat és az ízüket.
3. Hagyd meg a héját!
Ne hámozd meg az almát, ugyanis az alma héja ötször több polifenolt tartalmaz, mint a húsa. A polifenol többek közt erőteljes szívvédő hatással is bír. Rágcsálj inkább idared almát, ugyanis ez a fajta a tartalmazza a legtöbb szabad gyököket megkötő összetevőt. Érdemes meghagyni a körte és a barack héját is, ezek a plusz rostok ugyanis segítik az emésztést is.
4. Brokkolifej nyersen: A brokkoli egészséges, ezt már számos alkalommal megtapasztalhattuk. Nem csoda, hogy sokan a nyers brokkoliszár rágcsálására esküsznek. Van egy jobb tippünk: próbáld ki a brokkoli rózsáját, ami százszor több nutrientet tartalmaz, mint a szára, nem utolsó sorban a rákos megbetegedések kialakulását is segít megelőzni. Ugyanezt kipróbálhatod a brokkoli "testvérével", a karfiollal is, amelynem rózsái hasonlóan zsengék és finomak.
+1 nasi tipp: Egyél csokit:
Ki ne örülne egy ilyen hírnek, hiszen szinte mindannyian szeretjük a csokit. Mégis érdemes megfontoltan válogatni közöttük, és inkább az étcsokoládét részesíteni előnyben. Ha nem szereted magában az étcsokit, akkor nyugodtan feldobhatod egy kis mandulával is. Az így született kombináció igen egészséges, mert rengeteg E-vitamint tartalmaz, amely segít megkötni a szabad gyököket, segíti a szív- és agyműködést, valamint az öregedés folyamatát is lassítja.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Új szenvedélybetegség …
Tanorexia a szolárium függőség
• Nők Lapja Cafe 2010. 11. 15.
Ez az az állapot, amikor az ember már betegesen törekszik arra, hogy az év minden napján tökéletes barna legyen a bőre, ennek érdekében pedig naponta 16–20 percet tölt a barnaságot jelentő csodamasinákban.
Az angol tannint szóból származik az új betegség neve: tanorexia. Kezdetben csak a sztároknál terjedt el, ám ma már az egészen fiatal, akár 15 éves tiniket is érinti ez a betegség, ami nem más, mint a szoláriumfüggőség. A jelenség tünetei közé tartozik a túlzásba vitt szoláriumozás, a versenyzés, hogy kinek a bőrszíne barnább. Egy új felmérés szerint 4-ből 1 tini a tanorexia jeleit mutatja, ami legalább olyan veszélyes függőség, mint az alkohol- vagy drogprobléma.
„Egy kutatás szerint a gyakori napozás és szoláriumozás hasonló a drogfüggőséghez”

Sokan csak mosolyognak az eredményeken, azonban ez a függőség bizony súlyosan károsíthatja egy ember szervezetét. A fiatalok és a tanorexiás hírességek most azonnal szeretnének jól kinézni, és nem érdekli őket, hogy a későbbiekben milyen betegségek léphetnek elő emiatt. Egy kutatás szerint a gyakori napozás és szoláriumozás hasonló a drogfüggőséghez, mert ugyanúgy endorfint termel a szervezetben.
Emellett persze a legnagyobb ok, ami miatt már narancssárga emberek járkálnak az utcán, az a divat és annak beteges követése. A tanorexiások szexisebbnek érzik magukat a ruháikban, ha barna a bőrük. Számos hírességet utolért a napbarnítottság kóros mániája, köztük van Victoria Beckham, Christina Aguilera, Paris Hilton, Jennifer Love Hewitt, Demi Moore is, és Snooki a Jersey Shore valóságshow-ból. De nem csak nők lehetnek szoláriumfüggők. Idén az Oscar-díj-átadás után egy sült pulykához hasonlították Ryan Reynolds színészt, aki narancssárga arccal jelent meg a legrangosabb filmes ünnepségen. „Leégtem, akár a hálaadásnapi pulyka, harapj belém” – állt a karikatúra alatt, ahol Reynolds fejét egy sült pulyka testére montírozták. Mit mond a szakember?
„A szolárium csövei négyszer annyi káros anyagot bocsájtanak ki, mint a napsugarak – állítja egy New York-i bőrgyógyász, dr. Jody A. Levine. – A szoláriumfüggőknél 75 százalékkal nagyobb az esély a melanóma kialakulására.”
Nézd meg ezt is! Mesterséges barnaság »

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Tudj meg mindent az ételallergiáról! /hotdog/
Rengeteg ember van, akik némely ételeket rosszul bírnak, ám az igazi ételallergia, azaz amikor az immunrendszer túl érzékeny bizonyos anyagokra, egészen ritka. Fontos megkülönböztetni az ételallergiát az étel-intoleranciától, mert az első veszélyesebb, még halálhoz is vezethet.
Sokszor csak célirányos vizsgálatokkal lehet egyértelmű diagnózist felállítani. Ha ez megtörtént, főként a hatékony megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt. Fokozott az ételallergia kialakulása annál az embernél, akinek a családjában gyakori az allergiás megbetegedés, pl.: asztma, szénanátha, ekcéma.
A leggyakrabban a csecsemőknél jelentkezik az ételallergia, de ahogy cseperednek, beérik az emésztőrendszer, s nem szívódnak fel azok az anyagok, amelyek létrehozzák az allergiát. A kisbabák szokás szerint kinövik a szója, tej, tojás illetve búza allergiájukat. De ott áll ezzel szemben a laktóz-érzékenység is, ami más betegségek következménye szokott lenni általában. Ha valaki gyerekként dióra, mogyoróra, halra vagy rákra allergiás, sajnálatos módon valószínűleg egész életében küzdeni fog ezzel.
Az ételallergia tünetei:
Kellemetlen lehet az allergiás reakció, s bizonyos esetekben veszélytelen. Ám van, amikor életveszélyes. A tünetek általában néhány perccel vagy órával jelentkeznek az adott étel elfogyasztása után. A leggyakoribb tünetei a következők:
- szájzsibbadás, - bőrviszketés,
- csalánkiütés (gyorsan kialakuló piros foltok, nyomásra elhalványuló kiemelkedés a bőrön, amely változtatja a helyét pár óra alatt)
- megduzzadó ajkak, arc, torok és nyelv vagy egyéb részek a testen
- megduzzadó orr-nyálkahártya, nehéz, ziháló légzés
- hányás, émelygés, - hasmenés, - hasi fájdalmak, - ájulás, szédülés
- ekcéma (nem változtatja a helyét, durva felszínű bőrmegvastagodás, amely lassan alakul ki)
Az ételallergia egyik súlyos megjelenési formája az anafilaxia, amit orvosilag azonnal el kell látni, mert életveszélyes tüneteket produkál:
- összeszűkülnek a légutak, megduzzad a torok és a hörgők, a hörgőcskék összehúzódnak, ami megnehezíti a légzést.
- csökken a vérnyomás az általános értágulat miatt, ami elsőként gyengeséget okoz, majd szédülést, de súlyosabb esetben akár eszméletvesztést, halált is okozhat a keringési sokk miatt.
- gyorsabb pulzus, ami az értágulatra adott válasza a szervezetnek, hogy ellensúlyozza a vérnyomáscsökkentő hatást.
Nőhet a baj mozgással!
Az ételallergia mozgás által is kiváltódhat azoknál, sőt súlyosbodhat is. A szervezet stimulálódik a mozgás során, kialakul a bizonytalanságérzés, a csalánkiütés, a viszketés, de súlyosabb esetekben jelentkezhet az anafilaxia is.
Keresztreakció: Aki allergiás a parlagfűre, az könnyedén keresztreagálhat sajnos a dinnyefélékre, ha pedig a birspollenre, akkor az almára. Általában főzve nem okoznak tüneteket se a gyümölcsök, se a zöldségek.
Szájallergia: Enyhe allergiás reakciót válthatnak ki egyes embereknél a nyers gyümölcsök vagy zöldségek fogyasztása is: zsibbad és viszket a száj, valamint átmenetileg megduzzad a nyálkahártya. Ez is keresztreakciónak számít, azon zöldségek és gyümölcsök fehérjéi a kiváltó okok, amelyekre allergiás az érintett.
Te allergiás vagy valamilyen ételre?

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

A visszajelzés fontos a fogyásban
Az interneten keresztül igen könnyedén és takarékosan lehet lelkesen fogyókúrába kezdeni annak, aki mindezt egy közösségben teszi - derült ki egy új tanulmányból.
A Brown Egyetem munkatársai egy közösségi fogyókúrás kampányt elemeztek, melyet Rhode Islanden indítottak útjára Shape Up RI néven, hogy segítse a lakosokat az egészséges életmód kialakításában. 12 héten át tartottak online versengést, amely idő alatt 179 versenyző adatait vetették össze. Átlagos testtömeg-indexük 34 volt, ami az elhízott kategóriába esik.
Az American Journal of Public Health-ben megjelent tanulmány két vizsgálatot mutat be. Az egyikben a fogyni vágyók egy része a standard Shape Up RI programot hajtotta végre, a többieknek pedig ezt az anyagot kiegészítették fogyókúrás videó-leckékkel is. A másik kísérletben a résztvevők egyik csoportja szintén a standard Shape Up RI-nek megfelelően alakította át az életmódját. A többiek pedig emellé videóleckéket is kaptak, de naponta lejegyezték a súlyukat, az étrendjüket és a végzett testedzést is, továbbá számítógépes visszajelzést is kaptak fejlődésükről.

"A videó hozzáadása önmagában csak mérsékelt sikert hozott, de három módszer együttes alkalmazása sokkal hatékonyabbnak bizonyult" - nyilatkozta a szerző Rena Wing, a Brown Egyetem munkatársa. Kollégáival felfedezték, hogy az első vizsgálat során a videó hozzáadása önmagban nem eredményezett jelentős emelkedést a fogyás mértékében. A második esetben azonban, ahol egyszerre három stratégiát alkalmaztak, ott az átlagos fogyás mértéke csaknem kétszerese lett az elsőéhez képest (7,7 font a 3,1-hez képest, ami kilogrammban számítva 3,5 illetve 1,4). A testsúlyból legalább 5 százalékot, vagy annál is többet veszítők aránya is majdnem háromszoros volt a második kísérlet résztvevőinek esetében, a 13,2 százalékkal szemben 40,5 százalék. /HáziPatika.com/

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Mit nassolj, ha már nem bírod tovább?
Odafigyelsz a táplálkozásra, rendszeresen sportolsz és gondosan ügyelsz rá, hogy naponta legalább két liter folyadékot fogyassz. De mi van akkor, ha ellenállhatatlanul megkívánsz egy kis édességet?
Zabolai Margit 2010. 10. 28.
________________________________________
Ha a káros szenvedélyeket is száműzted az életedből, akkor igazán elmondhatod, hogy mindent megteszel azért, hogy karbantartsd a tested, és megőrizd az egészségedet.
De mi van akkor, ha egy jól sikerült tárgyalás után, egy kimerítő munkanap végén, vagy egyszerűen csak az íze kedvéért ellenállhatatlanul megkívánsz egy kis édességet?
Alma, banán, egy kanál méz, aszalt gyümölcsök... hiába, érzed, hogy ez itt most nem lesz elég, csokoládéra és cukorra vágysz. Miért is kínoznád magad, hiszen néha-néha egy kis „bűnözés” még belefér! A legtöbb dietetikus is úgy véli, nincsenek „tiltólistás” élelmiszerek, csak ügyelnünk kell a mennyiségre és a minőségre. Így mielőtt berontasz a legközelebbi vegyeskereskedésbe és felvásárolod az édességpultot, ismerd meg a legnépszerűbb nassolnivalókat, és válassz tudatosan!

Csokoládé

Sokak szerint az első számú közellenség, pedig a kakaó természetes élénkítő, mégsem terheli meg úgy a vérnyomást, mint például a koffein. A legújabb kutatások szerint a szívre és az érrendszerre is jó hatással van. A kakaó nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, rezet, foszfort és káliumot, de cink és vas is található benne, ráadásul köztudott, hogy serkenti az endorfin, azaz a boldogsághormonok termelődését, így energikusabbá, vidámabbá, és ezáltal kreatívabbá tesz.
Jól nézd meg azonban, hogy milyen csokoládét veszel! A rossz minőségű, kakaómasszából készült táblák ugyanis nem csak ízben maradnak el a minőségi csokoládétól, de amennyivel kevesebb kakaót, annyival több cukrot tartalmaznak. Mindig nézd meg a csoki összetételét, és 25 százalékos kakaótartalom alatt inkább tedd vissza a polcra. Persze a legjobb, ha étcsokoládét vásárolsz: ebben nem csak kevesebb cukor van, de az íze is töményebb, így kevesebbel is beéred. A jó minőségű étcsokoládé kakaótartalma 70 százalék fölött kezdődik! Ha te inkább a tejcsokit favorizálod, akkor törekedj arra, hogy egy csíknál, vagyis három kockánál többet ne egyél egy nap.

Marcipán
Vannak, akik úgy érzik, a világ is megszűnik létezni, ha marcipánt ehetnek. Csak ne lenne benne az a rengeteg cukor, meg persze az adalékanyagok. Másfelől viszont ott van a mandula, ami E-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns, és kordában tartja a vércukorszintet is. A torontói egyetem kutatói szerint még arra is képes, hogy kivédje a más ételek által okozott vércukor-emelkedést. Az már más kérdés, hogy a boltokban található marcipánok milyen arányban tartalmaznak valódi mandulát és mesterséges ízesítőszereket.
Ha biztosra akarsz menni, készíts magadnak házi marcipánt; jóval egyszerűbb, mint ahogy elsőnek gondolnád. Csak őrölt mandulára és porcukorra van szükséged. (Ha nem kapsz darált mandulát, egy konyhai robotgéppel pillanatok alatt poríthatod a hámozottat is.) Néhány cseppnyi vizet hozzáadva máris gyúrható, formázható masszát kapsz, tulajdonképpen kész is a marcipán, amit ezután kedvedre formázhatsz vagy ízesíthetsz. Magas cukortartalma miatt továbbra sem ez a legegészségesebb nassolnivaló, de ha nem tudsz ellenállni a csábításnak, akkor inkább ezt válaszd a vegyi úton feljavított massza helyett.

Sütemények
Csak egy teára ültök be a barátnőddel, de a pult csillogó üvege mögött ott sorakoznak a szebbnél szebb krémes sütemények. Egyszerűnek tűnik egy gyümölcsöset választani, hiszen biztosan az a „kisebbik rossz”. De gondolj csak bele: a sütemények tetején tobzódó gyümölcsöket sokszor agyoncukrozzák, vagy mindenféle állagjavító és mesterséges színezéket tartalmazó zselébe borítják, hogy tovább kívánatos maradjon.
Jobban teszed, ha olyan süteményt választasz, amiben friss vagy aszalt gyümölcsök vannak. A csokoládéról fentebb már értekeztünk, és itt is azt mondhatjuk, hogy ha a minősége megfelelő, a csokoládés süteményről sem kell feltétlenül lemondanod. A pudingok, krémek és habok bűvöletében keveseknek jut eszükbe a tésztára gondolni: ha fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet használtak, máris kisebb bűntudattal falatozhatod az édességet. Az összetevőkről kérdezd a kiszolgálókat, egy magára valamit is adó üzletben tudnak majd válaszolni a kérdéseidre. Ha egy adag cukrot sem szeretnél fölöslegesen elfogyasztani, akkor érdemes érdeklődj a diabetikus édességek után, ma már egyre több kávéházban tartanak ilyet.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Így tartsd a súlyod, ha lefogytál!
Gyakran esünk abba a hibába, hogy miután keservesen megszabadultunk a felesleges kilóktól, szépen lassan kezdünk visszatérni régi étkezési szokásainkhoz. Tippjeinkkel megőrizheted az álomsúlyod!
Vágó Boglárka 2010. 10. 26.
Fogyni fokozatosan!
tartós fogyáshoz nem csak az szükséges, hogy eddigi étkezési szokásaidon változtass, hanem az is, hogy a helyes táplálkozás létformává váljon, és ne két hét alatt akarj megszabadulni a plusz kilóktól, hanem fokozatosan. Ezt egy átfogó tanulmány is megerősítette, mely során azokat az alanyokat vizsgálták, akik 15, vagy annál több kilótól szabadultak meg egy év alatt. A tapasztalat azt mutatta, hogy azok, akik fokozatosan szabadultak meg a felesleges kilóktól, alig jött vissza rájuk valami, szemben azokkal, akik hirtelen fogytak le. Közülük akadt, aki a leadott kilók dupláját szedte vissza. Tanácsos, hogy ne állj rá állandóan a mérlegre, hanem napjában maximum egyszer. Ez azért is fontos, mert a nap folyamán, étkezéstől függően a súlyunk folyamatosan változik, ha viszont azt tapasztalod reggel, hogy egy kilónál több szaladt fel, akkor érdemes riadót fújnod, mert valószínűleg kicsit elengedted magad.
Egyél több fehérjét!
Azok a nők, akik naponta legalább 110 gramm fehérjét vesznek magukhoz, egy év alatt 15, vagy még több kilótól szabadultak meg, szemben azokkal, akik ennek a fehérjemennyiségnek a töredékét fogyasztották el. Ők ugyanezen időszak alatt csak 3,5 kilót adtak le. Mindez azért van, mert a magas fehérjétől hamarabb telítettnek érzed magad. Tehát, ha energiához szeretnél jutni, ne szénhidrátokból, vagy zsírból szerezd azt meg, hanem fehérjéből. Kitűnő fehérjeforrás például a görög saláta.
Egyél minél többször zöldséget és gyümölcsöt!
A fehérje mellett ugyanis ezek azok az élelmiszerek, melyek segítenek abban, hogy fogyj, és meg is tartsd a súlyodat. Ugyanis azok a nők, akik napjában ötször fogyasztottak zöldséget és gyümölcsöt, 60 százalékkal jobban védve vannak a visszahízástól, mint azok, akik kevesebbel is megelégszenek. A zöldségek ugyanis tele vannak rosttal és vízzel, így úgy fogod érezni, hogy nem maradt már hely más, kalóriadús ételeknek.
Eddz kitartóan!
A fogyáshoz és súlyod megőrzéséhez természetesen elengedhetetlen a rendszeres edzés. A helyes táplálkozás és a testmozgás együtt kétszer olyan hatékonyak. Ráadásul rendszeres edzéssel- ami naponta legalább fél óra mozgást jelent - az olyan örömökről sem kell lemondanod, mint egy szelet szülinapi torta.
Járj kevesebbet étterembe!
Hiába kényelmesebb esténként beülni egy vacsorára a közeli étkezdébe, a szomorú tény az, hogy egy-egy éttermi koszt sokszor az 1000 kalóriát is meghaladja. Ha saját magad készíted el a vacsorádat, akkor viszont nyomon tudod követni, hogy miből készül, és látod, hogy mekkora adagot készítesz. Ez persze nem azt jelenti, hogy alkalomadtán ne engedhetnél meg magadnak egy éttermi látogatást, de az extra adagok helyett, ha lehetséges, kérj inkább féladagot!

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

KENYÉR MÁSFÉLE ALAPANYAGOKBÓL: /HotDog/
Sajtos barna kenyér

Hozzávalók:
10 dkg Graham-liszt, 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 10 dkg búzacsíra, 3 evőkanál méz, 3 dl tej, 1 dl víz, 1,5 dkg só, 10 dkg reszelt sajt, 1 kávéskanál őrölt kömény, kevéske vaj

Elkészítés:
Futtasd fel az élesztőt a mézes, langyos tejben és vízben. A kétfajta lisztet szitáld egy nagy tálba, keverd bele a búzacsírát, a sót, a sajtot és az őrölt köménymagot. Ha már felfutott az élesztő, öntsd rá a lisztre, dagassz belőle a megmaradt tejjel és vízzel közepesen kemény tésztát. Akkor fejezheted be a dagasztást, amikor már hólyagos és sima a felülete. Takard le, és hagyd kelni 40 percig, majd borítsd az előzően belisztezett gyúródeszkára. Nyújtsd ki kétujjnyi vastagságúra, tekerd össze, mintha egy hengert képeznél. Ezt a hengert helyezd kizsírozott és kilisztezett formákba, hagyd kelni 50 ercig, majd kend be olvasztott vajjal, s told be a közepesen meleg sütőbe. 50 percig süsd!

Zöldséges kenyér

Hozzávalók:
30 dkg zöldség (lehet sütőtök, sárgarépa vagy cukkini), 40 dkg liszt, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt (lehet rozs, zab vagy búza), 2 teáskanál só, 2 teáskanál cukor, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál lenmag (vagy másféle mag), 2 teáskanál porélesztő, 2,5 dl langyos víz

Elkészítés:
Sós vízben párold meg a zöldségeket, hűtsd le, majd alaposan törd össze őket. Addig csináld, amíg elég pépes állagú nem lesz, s csak minimális vizet tartalmazzon. A maradék hozzávalókból gyúrj olyan tésztát, ami se nem kemény, se nem lágy. Várd ki, amíg a kétszeresére kel, formázd ki, majd ismét hagy kelni egy kicsit, s csak ezután süsd meg!
Tökmagos kenyér

Hozzávalók:
1 kg teljes kiőrlésű liszt, 4 dkg élesztő, 2 dkg só, 2,5 dl langyos tej, 20 dkg tisztított tökmag, 3,5 dl langyos víz

Elkészítés:
Morzsold egy nagy tálba az élesztőt, majd öntsd rá a vizet és hagyd felolvadni. Keverd hozzá a lisztet, a tejet, a sót és a tökmagot. Utóbbiból egy kanállal tegyél félre a végére a szóráshoz. Alaposan dagaszd meg, majd 40 percig hagyd kelni meleg helyen, letakarva. Ezután gyúrd át mégegyszer a tésztát, oszd kettő vagy háromfelé, s formázz hosszúkás kenyereket. Béleld ki sütőpapírral a tepsit, majd tedd rá a tésztát. Takard le, s hagyd még 40 percig kelni. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. Szórd a tészta tetejére a félretett magokat, s süsd meg a kenyereket 40 perc alatt.

Fűszeres kenyér morzsolt kukoricával

Hozzávalók:
40 dkg durum liszt, 60 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 evőkanál oregánó, 1 dl olívaolaj, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál méz, 1 fej hagyma, 1 zöldpaprika, 20 dkg csemege kukorica, ½ liter melegvíz

Elkészítés:
Futtasd fel az élesztőt a mézzel és a tejjel. A felaprított hagymát és zöldpaprikát párold meg kis vízben, majd ha elfőtt róla a víz, keverd az olívaolajjal és a kukoricával a lisztekhez. Add hozzá a felfutott élesztőt és a többi hozzávalót, amit előzetesen összekevertél. Gyúrd ki a tésztát, majd keleszd egy órát. Ezután helyezd kiolajozott kenyérformába, s 10 percig nagy lángon süsd. Ezután 1 órán át süsd közepes lángon, s kész is s kenyered!

Parasztos rozskenyér

Hozzávalók:
30 dkg barna rozsliszt, 80 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 6 dkg vaj, 4 dkg élesztő, 5 dl meleg víz, 3 kanál étolaj, 1 tojás, kevés tej.
Elkészítés:
Keverd el az élesztőt 2 dl langyos vízben 10 dkg rozsliszttel. Takard le, majd védett, langyos helyen hagyd kelni 7 órán át. Ha jól megkelt, öntsd mély tálba, s add hozzá az átszitált liszteket, a sőt és a vajat, amit előzőleg megolvasztottál. Jól dolgozd össze, s add hozzá közben a fokozatosan a langyos vizet. Addig dagaszd a tésztát, amíg a felülete sima nem lesz. Hagyd két órán át kelni letakarva, meleg helyen. Ezután borítsd kilisztezett gyúródeszkára a tésztát, oszd ketté, gyúrd át, s formázz belőle cipót, amit kizsírozott, kilisztezett sütőlapra helyezel. A felületüket szórd meg kevés liszttel, majd hagyd kelni őket még 40 percig. Ha már megkeltek, tejes tojással kend meg a felületüket. Közepes tűzön süsd őket 50 percig, amíg szép sárgásbarna nem lesz a felületük.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Ez a 6 legszuperebb zsírégető étel!
Szeretnél a mozgás mellet még a táplálkozásoddal is rásegíteni a zsírégetésre? Akkor a következő hat szenzációs ételt mindenképp építsd be az étrendedbe, és meglásd, csak úgy olvadnak majd rólad a kilók.
Kovács Orsi írása 2010. 10. 18
Banán
A banán többféleképen segíti a súlyvesztést. Prebiotikus rostjaival hozzájárul az étvágy megfékezéséhez, emellett van egy másik fogyókúrás összetevője is, ez az „ellenálló keményítő”. Ez a rost a vastagbélben kezd el erjedni olyan mellékterméket termelve, amely meggátolja egyes szénhidrátok felszívódását, így a test rákényszerül a zsír elégetésére, ahelyett hogy elraktározná azt. Ha a hagyományos szénhidrátok 5,4 százalékát olyan ételekkel helyettesíted, amelyek tartalmazzák ezt az ellenálló keményítőt, tehát például banánnal, akár 30 százalékkal is felgyorsítható a zsírégetés. Az alacsony kalóriás gyümölcs továbbá kitűnő forrása a B6-vitaminnak, a káliumnak, rostoknak, a C-vitaminnak, és szuper étek a szív számára is.
Zab
A zabban van szénhidrát, de ez komplex szénhidrát, amelyet a diétázók is bátran fogyaszthatnak, proteintartalmán keresztül pedig lassítja a cukor véráramlatban történő felszabadulását, a bevitt tápanyagot energiává alakítja át, illetve elősegíti az izmok épülését is. Minél inkább fejlődik az izom, annál hatékonyabban égeted a kalóriákat akkor is, amikor épp pihensz. A zab a szívünk őre is, mivel oldódó rostokat rejt magában, amelyek az artériákra nagyszerű hatást gyakorolnak. A zabkása főleg azoknak szenzációs, akik a hastájéki feleslegtől szabadulnának: magas rosttartalmának és a zsírpusztító antioxidánsoknak köszönhetően igazi „zsírégető” étel, tehát a reggelid legyen egy nagy tál zabkása, és nem sokára egyel kisebb számú nadrágot kaphatsz magadra.
Bab
Jó néhány dietetikus azon a véleményen van, hogy a bab a világ legegészségesebb étke. A benne lévő antioxidánsokon túl szabályozza a vércukor szintet, így elháríthatod az édességek utáni sóvárgást, és sikeresen küzdhetsz a túlevés ellen is. A rostok, a tápanyagok, és a fehérje tökéletes ötvözetét nyújtja, így ha bab kerül a tányérodra, sokáig jóllakott leszel. E zöldségben lévő fehérjét a test aminosavakká alakítja át, amelyek felöltik és helyreállítják az izomszerkezetet és a csontszövetet, ez szintén szerepet játszik a kalóriaégetésben.
/Folytatás: a Termál és Turisztika Klub-nál, Margó/

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Szilvás nyalánkság őszi délutánokra
• Nők Lapja Cafe 2010. 10. 18.
Legyen besztercei vagy ringló, mézédesen plöttyedt vagy feszesen savanykás, a fahéjjal életre szóló házasságot kötő hamvas kék szilva az őszi sütögetés origója. Egészben, szétsütve vagy épp lekvárként.
Szilvás-dióhabos rétes
Hozzávalók 8-12 szelethez: 50 dkg szilva, 4-6 darab réteslap,
10 dkg darált dió , 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojásfehérje, 2 dkg liszt
8 dkg cukor, ízlés szerint őrölt fahéj, étolaj a kenéshez,
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, negyedeljük, majd kevés fahéjjal összeforgatva félretesszük. 2-3 réteslapot konyharuhára helyezünk, és olajjal megkenve rétegezzük. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a darált diót, a vaníliás cukrot és a lisztet. (Ebből a mennyiségből 2 rúdhoz elegendő mennyiséget tudunk keverni.) A töltelék felét a megkent réteslap egyik szélére helyezzük, belenyomkodjuk a fahéjás szilva felét, majd a konyharuha segítségével feltekercseljük.
Megkenjünk olajjal, sütőpapírral fedett tepsibe tesszük, majd villával vagy késsel kissé megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon. 200 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk. Elkészítési idő: 50 perc
Zabpelyhes-szilvalekváros tallérok:
Hozzávalók 10 nagyobb tallérhoz:, 30 dkg liszt, 20 dkg puha vaj, 15 dkg barna cukor,
2 tojás, 10 dkg zabpehely, fél dkg sütőpor, fél citrom reszelt héja,
csipet őrölt fahéj, kb. 20 dkg szilvalekvár
1 dkg vajat serpenyőben megolvasztunk, és néhány perc alatt megpirítjuk rajta a zabpelyhet, majd sütőpapírra kiterítve hagyjuk kihűlni. A maradék vajat a cukorral kihabosítjuk, majd a tojást hozzáadva tovább habosítjuk. A zabpehellyel összekeverjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a citromhéjat, majd a vajas részbe forgatjuk. Az így kapott masszából lisztes kézzel 20 golyót formázunk, majd a golyókat sütőpapírral fedett tepsire helyezzük. Akkora helyet hagyunk köztük, hogy kb. 5 cm átmérőjű kekszeket tudjunk a kezünkkel lapítani belőlük. 180 °C-os sütőben aranybarnára sütjük. Kihűlés után 2 darabot a talpával összefordítva szilvalekvárral összeragasztunk.
Tipp: ha valaki nem szereti a szilvalekvárt, málna- vagy baracklekvárral is nagyon finom.
Elkészítési idő: 50 perc

Még több szilvás recept a Szépkorúak Klubjánál. Margó

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Rengetegen szeretnénk megszabadulni súlyfeleslegünktől, lehetőleg most azonnal! Emiatt sokszor elkövetünk olyan hibákat, amelyeknek akár végzetes következményeik lehetnek. Lássuk, hogy melyek a legnagyobb diétatévhitek, amelyekkel csak ártanál magadnak!
1.Nagyon kevés vizet iszol, mert úgy gondolod, hogy az elfogyasztott víz tömegét is megmutatta a mérleg. Átmenetileg ez így is van, de a folyadék hamar távozik belőled, így nem fog változtatni a tényleges testsúlyodon.
2. Mást sem eszel, hosszú ideig, mint káposztalevest, kefirt vagy narancsot. Az egyhangú táplálékkal csak legyengíted magad, de tartós eredményt nem fogsz elérni.
3. Naponta többször is méregeted magad, s utána persze dühöngsz, hogy egy grammot sem fogytál. Bőven elég egy héten egyszer ellenőrizned a testsúlyod, s még örülni is fogsz az eredménynek.
4. Megrögzötten számlálsz a kalóriákkal. Egy idő után üldözési mániád lesz attól is, ha ránézel egy túrórudira. Elég, ha nagyjából belövöd az elfogyasztott mennyiséget, nem kell spártai módszerekhez ragaszkodnod.
5. Ásványvíz (esetleg csapvíz) helyett cukrozott, édes gyümölcsleveket iszol, mert azt gondolod, ez is jó folyadékbevitel céljából. A kávé, a kakaó és a szénsavas üdítők sem javasoltak.
6. Képtelen vagy elfogadni, hogy a szénhidrátra is szüksége van a szervezetednek, ahogy a fehérjére és a zsírokra is. Ne hagyd el teljesen, nem egészséges!
7. A legjobb módja szerinted a súlyvesztésnek az, ha egyáltalán semmit nem eszel, csak egész nap koplalsz. Ennek az eredménye az lesz, hogy előbb-utóbb összeesel.
8. Nincsenek konkrét célkitűzéseid, komolytalanul állsz neki a diétának. Nem is nagyon hiszel a sikerben, hiszen korábban sem sikerült - pont az első tényező miatt, hogy nincs komoly elhatározásod!
9. Rövid idő után feladod a diétát és belevágsz egy másikba, ami hirtelen szimpatikusabb lett. Így nem lehet komoly eredményt elérni, minden fogyókúrának meg van a menete!
10. Azt hiszed, hogy csak fogyókúrás tablettákkal, porokkal és különféle táplálék kiegészítőkkel fogyhatsz le. Erre persze nincs elég pénzed, tehát minden marad a régiben. Pedig kizárólag akaraterőre van szükség.
11. Finomított lisztből készült pékárukat eszel ahelyett, hogy teljes kiőrlésű lisztből készülteket vennél magadhoz. Ugyanez érvényes a zsíros húsokra a soványak helyett, a zsíros termékekre a zsírszegény ételek helyett.
12. Abban a tévhitben élsz, hogy a könnyebb ételeket csak a fogyókúrád idején kell fogyasztanod, utána visszatérhetsz az eredeti szokásaidhoz. Ez nem igaz, teljes életmódváltás szükséges!
13. Túlfőzöd a zöldségeket, s ezzel értékes tápanyagokat vesztesz. Pedig a diéta során nagyon is szükséged van a jótékony hatásukra! Ugyanez igaz a gyümölcsökre is, ha nincs baja a héjának, edd meg nyugodtan azt is!
14. Ételkészítés közben rengeteget kóstolgatsz, s közben elfogyasztasz akár egy adagnyi ételt is, amit természetesen egyáltalán nem veszel számításba. Mérsékeld a kóstolgatást és a csipegetést!
15. A legnagyobb probléma azonban az, hogy mindig HOLNAP kezdesz ez fogyókúrázni, s ezt minden nap betartod. Vágj bele még MA!

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Bringázz a munkába!

Hamarosan újra bejegyezhetjük bringás naplónkba a letekert kilométereket, hiszen 2010. szeptember 16. – október 22. között a Magyar Kerékpárosklub ismét megrendezi a Bringázz a munkába! (Bam!) őszi kampányát.

A kampány nyitóeseményén, szeptember 16-án a Magyar Turizmus Zrt. játékos feladattal várja a Vígszínház melletti Ditrói Mór utcában a látogatókat: a vállalkozó kedvűek körbekerékpározhatják a Balatont az aszfalton. A „kihívást” teljesítők cserébe kerékpáros térképet és ajándékokat kapnak.

A Bringázz a munkába! kampány évente két intenzív, egy őszi és egy tavaszi kampányidőszakkal igyekszik megnyerni az embereket a kerékpározásnak mint aktív és egészségmegőrző közlekedési módnak. A Bam! hosszú távú célja, hogy a kampányidőszakokon kívül is növekedjen a kerekpározási kedv. Ehhez illeszkedik a Magyar Turizmus Zrt.-nek az a célkitűzése, hogy megismertesse a kerékpáros turisztikai lehetőségeinket, valamint minél többen pattanjanak nyeregbe, és fedezzék fel hazánk értékeit.
További információ: www.bringazzmunkaba.hu

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Rosszlányok spagettije / Nők Lapja Konyha
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg spagetti, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kis doboz szardellafilé,
15 dkg fekete és zöld (mag nélküli) olívabogyó, 10 dkg kapribogyó
1 doboz hámozott paradicsom-konzerv, bors, 2 evőkanál olívaolaj,
Az olívaolajon megillatosítjuk a fokhagymát, majd rádobjuk a szardellafilét. Egy-két percig pirítjuk, majd hozzáadjuk az olajbogyókat, a kapribogyót és a hámozott paradicsomot. Borsot őrlünk rá – aki szeretné, meg is sózhatja –, de az olajbogyó, a szardella és a kapribogyó önmagában is elég sós. Körülbelül 6-8 perc alatt a szósz besűrűsödik, addig a spagettit forró, sós vízben megfőzzük, majd a szósszal leöntve forrón tálaljuk.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Tonhalas-cukkinis-gombás penne / Nők Lapja Konyha
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg penne tészta , kb. 3 dl paradicsomszósz
1 darab (kb. 160 g) konzerv tonhal (lehet olajos is)
1 nagyobb méretű cukkini, 1 szál póréhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma,
30 dkg gomba , 2 evőkanál olívaolaj, só, bors
A póréhagymát felkarikázzuk, és megpároljuk az olívaolajon. Hozzáadjuk a feldarabolt gombát és cukkinit, sózzuk és borsozzuk. Mikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd hozzákeverjük a paradicsomszószt. Villával összenyomkodjuk a tonhalat, és azt is hozzáadjuk. Egyet forralunk rajta, és már kész is. Amíg készül a szósz, a pennét forró, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és a szósszal tálaljuk.
Tipp: aki szereti, tehet bele (kaliforniai) paprikát, friss paradicsomot és egyéb idényzöldségeket is.
Tejszínes, gombás-cukkinis farfalle:Lásd: a Szépkorúak Klubja>Elfelejtett ízek

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Marhahúsos-gombás pappardelle /NőkLapjaCafe/
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg pappardelle 30 dkg gomba, 2 dl fehérbor ,, 1 evőkanál vaj,
40 dkg főtt marhahús (például maradék leveshús)
1 közepes fej vöröshagyma 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál vaj,
fél csokor apróra vágott petrezselyem só, bors;
A marhahúst kisebb darabokra szedjük. Egy serpenyőben az apróra vágott vöröshagymával a vajon átpirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Hozzáadjuk a feldarabolt gombát és a zúzott fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Közben lobogó, sós vízben kifőzzük a tésztát, majd leszűrjük. A főtt húsos szószhoz keverjük a felaprított petrezselymet, és a tésztával összekeverve tálaljuk.
Tipp: ha száraznak találjuk a főtt húsos szószt, a tészta főzővizéből egy merőkanálnyit tegyünk hozzá, forraljunk rajta egyet, és így kínáljuk a tésztához.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Rigatoni… Vastag, rövid, bordázott felületű csőtészta; a darabosabb mártások passzolnak hozzá, amelyek a belsejébe is be tudnak jutni. Gyakran szalonnás-hagymás-paradicsomos vagy húsos szósszal kínálják, de a zöldséges verzió sem ritka / Nők Lapja Cafe 2010. 09. 07.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Penne… Tollhegytésztaként is emlegetik ezt az üreges belsejű, bordázott, rövid csőtésztát, amelynek a végét ferdére vágják. Olyan „robusztusabb” mártások illenek hozzá, amelyek vastagon bevonják, nagyon jó például paradicsomos, húsos/halas ragukhoz. Kiváló alap lehet tésztasalátához, illetve csőben sült tésztaételekhez./ Nők Lapja Cafe 2010. 09. 07.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Fussili .. Nevezhetjük orsótésztának is, főleg darabosabb, paradicsomos-zöldséges szószokhoz ajánljuk. Jól illenek hozzá az olíva- és kapribogyót tartalmazó mártások, illetve rakott tészták alapjaként is finom lehet./ Nők Lapja Cafe 2010. 09. 07.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Farfalle.. Pillangó- és masnitésztának is mondják a csokornyakkendőre emlékeztető farfallét, amelyet kínálhatunk egy könnyű pestós vagy tejszínes mártással, de tésztasalátának is ideális. Kisebb változata, a farfalline kiváló levesbetét. / Nők Lapja Cafe 2010. 09. 07.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Tagliatelle, fettuccine, pappardelle.. Mindhárom a hosszú, lapos metéltek sorába tartozik, a különbség a szélességükben van. A tagliatelle a legvékonyabb, jól illik hozzá valami „vastagabb”, húsos és/vagy gombás szósz. Valamivel szélesebb a fettuccine, amelyet hígabb, vajas vagy tejszínes mártásokhoz ajánlanak, de megy hozzá a bazsalikommártás, vagyis a pesto is. A pappardelle a tojásos széles metéltek közül a legszélesebb, társaihoz hasonlóan általában fészek alakúra hajtogatják. Elsősorban rusztikus mártásokhoz kínálják, például főtt hússal, bárányból készült raguval vagy akár diós-ricottás feltéttel is./ Nők Lapja Cafe 2010. 09. 07.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Tésztakisokos és 4 tuti tésztarecept
• Nők Lapja Cafe 2010. 09. 07.
• Utánanéztünk, melyik tésztaféléhez milyen mártás illik, és ezt figyelembe véve készítettünk néhány villámgyors finomságot.A tésztarajongó olaszok szerint a tészta csak a levesekben úszkálhat szabadon, ezért a hozzáadott mártások mennyiségét úgy kell megválasztani, hogy a tésztaféle egészen felszívja őket. Minél folyékonyabb tehát a mártás, annál szívóképesebbnek, üregesebbnek kell lennie a tésztának.
Milyen tésztához milyen mártás illik?

Spagetti… A legismertebb olasz tészta, abban különbözik a makarónitól, hogy nem üreges. Sokféle mártás illik hozzá, darabos és krémes egyaránt. Kiválóan passzolnak hozzá a tenger gyümölcseivel, paradicsomszósszal, szalonnával, sajttal és tojással (lásd: carbonara) készülő szószok, illetve a húsos raguk (lásd: bolognai). Legegyszerűbb, ha fokhagyma-olívaolaj-petrezselyem keverékével készítjük el. / Nők Lapja Cafe 2010. 09. 07.
•>>

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Töretlen lendülettel
A testmozgás fontossága már nem kérdés. Megelőzi a csontritkulás kialakulását, javítja a közérzetet, formában tartja a testet, izmokat - köztük a gátizmokat -, megakadályozza az elhízást, javítja a vérkeringést, megelőzi a szív- és érrendszer betegségeit.
sportoljunk, de mit?
Jogosan vetődik fel a kérdés, kinek melyik mozgásforma a legalkalmasabb. Azt lehet mondani, hogy legjobban azok a sporttevékenységek ajánlhatók, amelyekhez némi kitartás is szükségeltetik. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy mindjárt az elején a végkimerülésig kellene kitartani, hiszen a fokozatosság nagyon fontos.
Az állóképesség-fejlesztő sportok közül is azoknak van a legkedvezőbb élettani hatása, amelyek visszatérő, ritmusos izommozgásokkal járnak, mert ezeknél működik az ún. izompumpa, azaz az izmok vérellátását maga a mozgás is segíti. Ilyenek a futás, úszás, a gyorsgyaloglás, az evezés vagy a sífutás.
Az úszás és a biciklizés azoknak ajánlott különösen, akiknek szervi problémáik vagy esetleges túlsúlyuk miatt kímélniük kell ízületeiket. Amúgy a futás a legjobb mozgás, annál is inkább, mert minden különösebb felszerelés vagy sportpálya nélkül is bárki belekezdhet. A futás az egész szervezetre jó hatással van, sok izomcsoportot megmozgat, erősíti a szívet, javítja a vérkeringést, fokozza az anyagcserét és a légzést.
A kissé nyugalmasabb sportra vágyók a gyors gyaloglást kezdhetik el, mely olyan hatással van a szervezetre, mint egy vibrációs masszázs. Többek között serkenti a szervezet salakanyag kiválasztását.
A mértékletesség számokban
A testmozgás egészséges voltát leginkább pulzusszám változásával lehet ellenőrizni. Az aranyszabály az, hogy heti 2-3-szori alkalommal érdemes egy kiadósabb testmozgást beiktatni. Öt perccel a sporttevékenység megkezdése után a csuklón 15 másodpercen keresztül számoljuk a pulzust, majd szorozzuk be néggyel.
50 évnél fiatalabb szabadidő-sportolók esetében körülbelül 130-as pulzust kell mérnünk. Ha a pulzusszám ennél sokkal alacsonyabb, emelhetjük a terhelést, ha magasabb, fogjunk vissza a tempóból.
50 év fölött az ideális pulzusszámot úgy kapjuk meg, hogy a száznyolcvanból le kell vonnunk az életkort. 60 éves kor fölött a pulzus ne emelkedjen 120 fölé.
A számítás lényege az, hogy segítségével sportolás alkalmával minden alkalommal egy kicsit növelhetjük a terhelést, és ezzel hosszútávon is javul a szervezet maximális oxigénfelvevő képessége- és ellátása.
Rendszeres, heti háromszori testmozgás mellett körülbelül 12%-kal növelhető a szervezet oxigénfelvevő kapacitása, ami lényegében azt jelenti, hogy gazdaságosabban, alacsonyabb pulzusszám mellett is jobban biztosított a szervezet oxigén-ellátása, az alacsony pulzusszám és vérnyomás pedig csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Egyéb teendők...
Ha csak egy picivel is, de több gondot kell fordítani a helyes táplálkozásra - nem csak a csontritkulás miatt. A kalcium-, a fluor- és a D-vitamin-bevitel esetleg kiegészítésre szorulhat. A rendszeres étkezéssel megelőzhetjük az éhségrohamok jelentkezését, amit a változókorú nőket sokszor plusz kalóriák elfogyasztására késztetik.
Ebben a korban, sokan nem is veszik észre, hogy többet esznek a kelleténél, ezért, ha felgyorsuló hízást tapasztalunk, érdemes egy hétig feljegyezni, hogy mit is fogyasztottunk, és átgondolni, hol lehetne csökkenteni. Sokszor a család is meg tudja mondani, hogy észrevétlenül bizony többet eszünk a kelleténél.
Jó, ha előre is gondolkodunk. A kor előre haladtával gyengül az immunrendszer, és a szervezet kevésbé tudja kivédeni a rosszindulatú betegségeket. Sajnálatos módon az immunrendszert is gyengíti az elhízás, tehát a súlyfölösleggel tovább csökkentjük ellenálló-képességünket.
Természetesen a hormonpótló kezelés sokat segít a test fiatalosságának és a bőr üdeségének megőrzésében, egy ideig teltebbek maradnak a mellek, nem kell számolni hüvelyi problémákkal, de előbb-utóbb nem árt változtatni a szépségápoláson, tisztálkodáson, az intim részek ápolásán.
A bőr szárazabbá válhat, ezért a nők egy része talán életében először veszi igénybe ilyenkor a hidratálókrémek segítségét, hogy megelőzze a bőr húzódását és viszketését.
A hüvely nyálkahártyája idővel elvékonyodik, kiszáradhat, összességében érzékenyebb lesz, fokozódik a fertőzések veszélye. Az ösztrogéntartalmú hüvelykrémek segítik megőrizni a hüvely nedvességét és rugalmasságát. A hüvely öblítésekor ne használjuk az irrigátort, ami könnyen felsértheti a sérülékenyebb hüvelyhámot. Az intim testtájak tisztítására nagyon megfelel a víz és a kímélő szappan, és csak kívülről használjuk az antiszeptikus, antibakteriális folyékony mosakodó szereket, mert a hüvelybe kerülve tönkretehetik a természetes baktériumflórát, és helyet készítenek a fertőző kórokozók számára.
Az intim részek gondozásához hozzátartozik a gátizomzat karbantartása is, függetlenül attól, hogy jelentkeznek-e vizelettartási problémák, vagy csak az örömteli szexualitás megtartása a cél. Az intimtorna mindkét szempontból nélkülözhetetlen. Elgondolkodtató adat, hogy míg majdnem a nők 40%-a küzd inkontinencia-problémákkal, csak minden ötödik asszony fordul problémájával orvoshoz, intimtornához értő szakemberhez. Kezdetben csak tüsszentéskor, nevetéskor távozik akaratlanul néhány csepp vizelet, de ha nem veszik kezelésbe a problémát, komolyabb gondok is jelentkezhetnek, amelyek amúgy viszonylag könnyen megelőzhetők lennének.
Két egyszerű gyakorlat, ami segít a gondok megelőzésében és gyógyításában. Az egyik, hogy sokszor egymás után, mintegy 20-szor, 50-szer, húzzuk össze, majd lazítsuk el a farizmokat. A másik, hogy megtelt hólyaggal akaratlagosan szakítsuk meg a vizeletürítést, és többször engedjük ki a felgyűlt vizeletmennyiséget.
Máriáss Márta HáziPatika.com

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Mozogj a szabadban ősszel is
Tavasztól nyár végéig szívesen végzed a napi sportteljesítményt a szabadban, de ősszel minden megváltozik benned? Inkább bezárkózol a négy fal közé, az edzőtermekben izzadsz inkább, minthogy a friss levegőn sportolj? Nem kell így lennie! Ne ijedj meg attól, hogy kicsit hidegebb van. Hiszen még kellemesebb is talán ilyen időben futni, mint a nyári nagy hőségben. A titok nyitja a megfelelő öltözék. Ha futni mész, húzz fel egy kényelmes tréningnadrágot. Nem muszáj nagyon vastagnak lennie, mert úgyis felülre kell jobban beöltöznöd.
Egy vastagabb pulcsi vagy egy jó meleg melegítőfelső nélkül el se indulj. Futás közben ugyan kicsit meleged lesz benne, de ne feledd, hogy ez most csalóka! Mindenképpen ki fogsz izzadni, hiszen sportolsz, s a verejtéked és a hideg duplán hűtené a testedet, ami egy-kettőre tüdőgyulladáshoz vezethet, amit ugye te sem szeretnél. Ha torokfájós vagy, akkor egy sálat is tekerj a nyakad köré, s az sem árt, ha felhúzol egy sapkát, vagy kendőt kötsz a fejedre, mert a fejbőröd is hamar vizes tud lenni, ha megizzadsz és kimelegszel. Hogy a lábszárad ne fázzon, bújtasd bele egy jó meleg lábszárvédőbe, s már veheted is a nyúlcipőt!
Kerékpározáskor hasonló öltözék javasolt, mint a futáshoz. Ebben az esetben arra kell figyelned a legjobban, hogy már hosszúnadrág van rajtad, ezért előfordulhat, hogy odacsípődik a kerékhez a nadrágod szára, vagy csupán hozzáér a lánchoz és olajos lesz. Hogy ezt elkerüld, már lehet kapni olyan tépőzáras nadrágszár-védőt, amit egyszerűen csak körbetekersz a lábadon, rögzítve a lengedező nadrágszárat. Csak arra figyelj oda, ha bemész valahova, akkor ezt az okosságot szereld le magadról, különben semmi sem ment meg az értetlen pillantásoktól.
Te mit sportolsz ősszel? /hotdog/

Válasz